Ciasto w pięć minut bez pieczenia oczaruje każdego łasucha. Musisz go spróbować!

Banoffe pie
Źródło: GettyImages

Składniki

Banoffe pie

  • 250 ml Śmietanka 30%
  • 1 opakowanie Herbatniki maślane
  • 250 g Serek mascarpone
  • 2 sztuki Banan
  • 50 g Masło
  • 400 g masa kajmakowa
  • Kakao

Przygotowanie

  1. 1

    Masło umieść w rondelku, a następnie połóż garnuszek na palniku o średniej mocy. Gdy tłuszcz się roztopi, ściągnij naczynie z kuchenki.

  2. 2

    Herbatniki umieść w blenderze i zmiksuj je na pył. Do ciasteczek dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj składniki.

  3. 3

    Spód foremki na ciasto ze zdejmowaną obręczą wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia, a następnie napełnij ją przygotowaną wcześniej masą ciasteczkową. Następnie wyrównaj powierzchnię kruchego spodu.

  4. 4

    Banany obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Połowę porcji owoców rozłóż na spodzie ciasteczkowym.

  5. 5

    Masę karmelową przełóż do miseczki i podgrzewaj przez ok. 60 sekund w mikrofali, aby stała się płynna. Następnie rozsmaruj krem po powierzchni bananów, po czym rozłóż drugą porcję owoców. 

  6. 6

    Śmietanę wraz z serkiem mascarpone umieść w misce i ubij składniki na gęsty krem. Następnie wyłóż gotową masę śmietankową na ciasto.

     

    Przed podaniem deser oprósz delikatnie kakao. Gotowe banoffee pie przechowuj w lodówce.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też