Jak ugotować makaron ryżowy, żeby był idealny? Sprawdzone porady i wskazówki

Makaron ryżowy z kurczakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Makaron ryżowy z kurczakiem

  • 500 g Filet z kurczaka
  • 1 sztuka Papryczka chili
  • 200 g Makaron ryżowy
  • 2 ząbki Czosnek
  • 2 łyżki Sok z cytryny
  • 4 łyżki Sos sojowy

Przygotowanie

  1. 1

    Mięso starannie umyj, następnie osusz kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm. 

  2. 2

    Papryczkę chilli umyj, przekrój na połowę, wytnij gniazdo nasienne i bardzo drobno posiekaj.

  3. 3

    Czosnek obierz z łupin, po czym przeciśnij przez praskę.

  4. 4

    W misce umieść kawałki fileta z piersi kurczaka, posiekaną papryczkę chilli, czosnek oraz sok z limonki, dodaj także niewielką ilość oleju rzepakowego i starannie wymieszaj składniki. Zamarynowane mięso przykryj kawałkiem folii spożywczej i umieść w lodówce na co najmniej 60 minut.

  5. 5

    Makaron ryżowy ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie odcedź pastę i opłucz zimną wodą.

  6. 6

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, po czym dodaj kawałki zamarynowanego mięsa i podsmażaj je do chwili zarumienienia. Kolejno dodaj makaron ryżowy oraz sos sojowy i starannie wymieszaj komponenty dania. Po 3 minutach podgrzewania potrawa jest gotowa do serwowania.

     

    Makaron ryżowy z kurczakiem smakuje znakomicie podany z kawałkami ugotowanego brokuła. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też