Wystrzałowe waniliowe donuty z dodatkiem pomarańczy skradną Twoje serce

Waniliowe donuty
Źródło: GettyImages

Składniki

Waniliowe donuty

  • 400 g Mąka pszenna
  • 11 g Suszone drożdże
  • 0.75 Szklanka Mleko
  • 1 sztuka Jajko
  • 4 łyżki Cukier
  • 1 sztuka Skórka z pomarańczy
  • 3 łyżeczki Cukier wanilinowy
  • 1 łyżka Spirytus
  • 50 g Roztopione masło
  • 3 sztuki Żółtko jajka
  • 1 łyżeczka Sól morska
  • 1 laska Wanilia
  • Olej rzepakowy

Polewa

  • 2 łyżki Śmietana kremówka 36%
  • 1 łyżka Sok z pomarańczy
  • 1 tabliczka Biała czekolada

Przygotowanie

  1. 1

    Masło roztop w niedużym garnku, a kiedy stanie się płynne, wyłącz palnik i odłóż łuszcz, żeby wystygnął.

  2. 2

    Podgrzej mleko w rondelku, a następnie wlej je do dużej miski. 

  3. 3

    Do ciepłego mleka dodaj przesianą mąkę pszenną, wsyp łyżeczkę soli morskiej, cukier wanilinowy  oraz suche drożdże. 

  4. 4

    Do mieszanki dodaj skórkę startą z jednej pomarańczy i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Następnie wymieszaj starannie wszystkie składniki.

  5. 5

    W oddzielnym naczyniu połącz cukier z żółtkami i ubij składniki. Kiedy powstanie z nich puszysta piana, dodaj ją do sporządzonej wcześniej mieszanki.

  6. 6

    Z przygotowanej masy zacznij wyrabiać ciasto. Czynność ta może potrwać nawet 15 minut — ważne, żeby ciasto było elastyczne. 

  7. 7

    Do wyrobionego ciasta na waniliowe donuty dodaj spirytus oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Raz jeszcze zagnieć masę, a następnie odłóż ją do naczynia i nakryj czystą ściereczką. Najlepiej odczekać 1,5 godziny aż ciasto ładnie wyrośnie. 

  8. 8

    Wyrośnięte ciasto umieść na stolnicy podsypanej mąką i rozwałkuj je. Następnie za pomocą szklanki wycinaj z masy jednakowe okręgi. W środku każdego z nich wykonuj mniejsze pierścienie — doskonale do tego nada się tradycyjny kieliszek. Powstałe donuty nakryj ściereczką i odczekaj ok. 40 minut, aż wyrosną.

  9. 9

    W głębokim garnku rozgrzej olej rzepakowy i partiami smaż w nim przygotowane donuty. Po 2 minutach obracaj smakołyk na drugą stronę — pozwoli to na równomiernie usmażenie pączków. Gotowe donuty wyłóż na talerz i ponów czynność, aż do usmażenia pozostałych sztuk. Dobrze jest pozostawić je na chwilę na kilku warstwach ręczników papierowych, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.

  10. 10

    Na koniec przygotuj polewę. Białą czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej, razem ze śmietaną kremówką. Kiedy polewa nieco przestygnie, polej nią usmażone donuty. Wedle gustu, deser można udekorować kolorową posypką lub posypać pokruszonymi ciasteczkami. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też