Wystrzałowe waniliowe donuty z dodatkiem pomarańczy skradną Twoje serce
Donuty to pączki wyróżniające się z dziurką w środku, lubiane jednakowo przez dzieci, jak i starszych sympatyków słodkości. Deser ten wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych. Dzięki charakterystycznemu wyglądowi w ekspresowym tempie zyskał ogromną popularność na całym świecie. Istnieje wiele smakowitych przepisów na wykonanie tego rarytasu w różnych odsłonach. Godnym polecania bez dwóch zdań jest ten na waniliowe donuty z dodatkiem pomarańczy.
Składniki
Waniliowe donuty
- 400 g Mąka pszenna
- 11 g Suszone drożdże
- 0.75 Szklanka Mleko
- 1 sztuka Jajko
- 4 łyżki Cukier
- 1 sztuka Skórka z pomarańczy
- 3 łyżeczki Cukier wanilinowy
- 1 łyżka Spirytus
- 50 g Roztopione masło
- 3 sztuki Żółtko jajka
- 1 łyżeczka Sól morska
- 1 laska Wanilia
- Olej rzepakowy
Polewa
- 2 łyżki Śmietana kremówka 36%
- 1 łyżka Sok z pomarańczy
- 1 tabliczka Biała czekolada
Przygotowanie
- 1
Masło roztop w niedużym garnku, a kiedy stanie się płynne, wyłącz palnik i odłóż łuszcz, żeby wystygnął.
- 2
Podgrzej mleko w rondelku, a następnie wlej je do dużej miski.
- 3
Do ciepłego mleka dodaj przesianą mąkę pszenną, wsyp łyżeczkę soli morskiej, cukier wanilinowy oraz suche drożdże.
- 4
Do mieszanki dodaj skórkę startą z jednej pomarańczy i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Następnie wymieszaj starannie wszystkie składniki.
- 5
W oddzielnym naczyniu połącz cukier z żółtkami i ubij składniki. Kiedy powstanie z nich puszysta piana, dodaj ją do sporządzonej wcześniej mieszanki.
- 6
Z przygotowanej masy zacznij wyrabiać ciasto. Czynność ta może potrwać nawet 15 minut — ważne, żeby ciasto było elastyczne.
- 7
Do wyrobionego ciasta na waniliowe donuty dodaj spirytus oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Raz jeszcze zagnieć masę, a następnie odłóż ją do naczynia i nakryj czystą ściereczką. Najlepiej odczekać 1,5 godziny aż ciasto ładnie wyrośnie.
- 8
Wyrośnięte ciasto umieść na stolnicy podsypanej mąką i rozwałkuj je. Następnie za pomocą szklanki wycinaj z masy jednakowe okręgi. W środku każdego z nich wykonuj mniejsze pierścienie — doskonale do tego nada się tradycyjny kieliszek. Powstałe donuty nakryj ściereczką i odczekaj ok. 40 minut, aż wyrosną.
- 9
W głębokim garnku rozgrzej olej rzepakowy i partiami smaż w nim przygotowane donuty. Po 2 minutach obracaj smakołyk na drugą stronę — pozwoli to na równomiernie usmażenie pączków. Gotowe donuty wyłóż na talerz i ponów czynność, aż do usmażenia pozostałych sztuk. Dobrze jest pozostawić je na chwilę na kilku warstwach ręczników papierowych, w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu.
- 10
Na koniec przygotuj polewę. Białą czekoladę połam na kostki i rozpuść w kąpieli wodnej, razem ze śmietaną kremówką. Kiedy polewa nieco przestygnie, polej nią usmażone donuty. Wedle gustu, deser można udekorować kolorową posypką lub posypać pokruszonymi ciasteczkami.
Zobacz także:
Przepadasz za amerykańskimi donutami i szukasz przepisu, który pozwoli Ci wykonać je samodzielnie? Trafiłeś idealnie. Podążając za naszą recepturą oraz wyodrębnionymi wskazówkami, na własną rękę przygotujesz znakomite pączki z dziurką w środku. Zwieńczone polewą na bazie białej czekolady smakują i prezentują się naprawdę rozkosznie.
Zobacz także: Serowe mini pączki z wanilią zrobisz w 35 minut. To przepis nie tylko na tłusty czwartek
Jak przygotować najlepsze donuty waniliowe z nutą pomarańczy? Poznaj nasze wskazówki
Żeby przygotować waniliowe donuty z dodatkiem pomarańczy, nie trzeba być mistrzem deserów. Gwarantujemy, że z przepisem poradzi sobie nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją kulinarną przygodę. Kluczem do sukcesu jest właściwe wykonanie ciasta i… cierpliwość, niezbędna do jego wyrośnięcia. Postępując zgodnie z naszymi wskazówkami, donuty waniliowe zachwycą każdą osobę, która ich skosztuje. Bardzo ważne jest jednak to, żeby nie oszczędzać oleju, w którym będą smażyć się pączki. Aby stały się idealnie rumiane i wypieczone, donuty muszą pływać w tłuszczu. Do smażenia smakołyku dobrze sprawdzi się olej rzepakowy lub słonecznikowy.