Pyszna sałatka, która podbije odporność i podkręci metabolizm

Sałatka z pomarańczą, burakiem i serem kozim
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka z pomarańczą, burakiem i serem kozim

  • 2 sztuki Pomarańcza
  • 4 łyżki Olej rzepakowy
  • 150 g Ser kozi
  • 0.25 Łyżeczka Sól
  • 4 garście Miks sałat
  • Tymianek suszony
  • 4 sztuki Buraki
  • Sok z cytryny
  • Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować marynatę do buraków, wlej do miseczki olej rzepakowy, dodaj sól i suszony tymianek. Składniki mikstury starannie wymieszaj.

  2. 2

    Buraki wyszoruj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego, a następnie natrzyj przygotowaną marynatą. Każdą sztukę zawiń osobno we fragment folii aluminiowej i pozostaw na blacie na co najmniej 30 minut, w celu zamarynowania.

  3. 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  4. 4

    Zamarynowane buraki połóż na blaszce i włóż formę do nagrzanego piekarnika. Piecz je przez ok. 60 minut, a następnie wyciągnij z kuchenki i pozostaw do wystudzenia. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości pokrojonego warzywa.

  5. 5

    Ser kozi pokrój w niedużą kostkę. 

  6. 6

    Pomarańcze obierz ze skórki, a następnie wyfiletuj, w celu pozbycia się pestek i białych błon.

  7. 7

    Mieszankę sałat opłucz pod bieżącą wodą, a następnie delikatnie osusz. 

  8. 8

    Cytrynę sparz wrzątkiem, po czym przekrój na połowę i wyciśnij z niej sok.

  9. 9

    Wystudzone buraki pokrój w cienkie plasterki.

  10. 10

    Na talerz nałóż porcję sałaty, następnie dodaj kawałki upieczonych buraków, kostki sera koziego oraz pomarańczy. Sałatkę skrop sokiem wyciśniętym z cytryny oraz oliwą z oliwek.

     

    Tak przygotowana sałatka doskonale wzmocni organizm i poprawi jego odporność. Przekąska smakuje fantastycznie podana ze świeżą bagietką, pokrojoną na mniejsze kromki.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też