Ciasto Grzesiek bez pieczenia — deser do zadań specjalnych, gotowy w 50 minut!

Ciasto grzesiek bez pieczenia
Źródło: Shutterstock/vitals

Składniki

  • 750 ml Śmietana 30%
  • 300 g Dżem z czarnej porzeczki
  • 20 sztuk Herbatniki kakaowe
  • 5 łyżek Cukier puder
  • 2 opakowania Śmietan-fix
  • 250 g Serek mascarpone
  • 6 sztuk Wafelki w czekoladzie

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj formę 26 × 26 cm i wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia. Następnie na dnie ułóż kakaowe herbatniki, rozmieszczając ciasno, obok siebie.

  2. 2

    Na warstwie herbatników rozsmaruj dżem z czarnej porzeczki.

  3. 3

    Czekoladowe wafelki podziel na mniejsze części. 

  4. 4

    Przygotuj większe naczynie i dodaj do niego serek mascarpone, cukier puder oraz zimną śmietanę 30%. Wymienione składniki połącz, używając miksera. Gdy masa stanie się gęsta, dodaj do niej 2 opakowania śmietan-fixu i ponownie wymieszaj. 

  5. 5

    Zaraz potem do naczynia z kremową masą dodaj połowę pokrojonych wafelków czekoladowych i delikatnie wymieszaj całość, używając silikonowej szpatułki.

  6. 6

    Gotową masę przenieś na blachę, wykładając ją równomiernie na rozsmarowany wcześniej dżem.

  7. 7

    Na masie ułóż drugą połowę wafelków czekoladowych.

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też