Ciasto Grzesiek bez pieczenia — deser do zadań specjalnych, gotowy w 50 minut!
Ciasta bez pieczenia cieszą się ogromną popularnością. Fakt ten chyba nie dziwi nikogo — krótki czas przygotowania i nieskomplikowane receptury pozwalają na wyczarowanie efektownych, nieziemsko smacznych deserów. Ciasto Grzesiek bez pieczenia to przepis, który warto mieć w zanadrzu, kiedy bliskich nachodzi nagła ochota na “coś dobrego” lub gdy za kilka chwil w domu mają zjawić się goście.
Składniki
- 750 ml Śmietana 30%
- 300 g Dżem z czarnej porzeczki
- 20 sztuk Herbatniki kakaowe
- 5 łyżek Cukier puder
- 2 opakowania Śmietan-fix
- 250 g Serek mascarpone
- 6 sztuk Wafelki w czekoladzie
Przygotowanie
- 1
Przygotuj formę 26 × 26 cm i wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia. Następnie na dnie ułóż kakaowe herbatniki, rozmieszczając ciasno, obok siebie.
- 2
Na warstwie herbatników rozsmaruj dżem z czarnej porzeczki.
- 3
Czekoladowe wafelki podziel na mniejsze części.
- 4
Przygotuj większe naczynie i dodaj do niego serek mascarpone, cukier puder oraz zimną śmietanę 30%. Wymienione składniki połącz, używając miksera. Gdy masa stanie się gęsta, dodaj do niej 2 opakowania śmietan-fixu i ponownie wymieszaj.
- 5
Zaraz potem do naczynia z kremową masą dodaj połowę pokrojonych wafelków czekoladowych i delikatnie wymieszaj całość, używając silikonowej szpatułki.
- 6
Gotową masę przenieś na blachę, wykładając ją równomiernie na rozsmarowany wcześniej dżem.
- 7
Na masie ułóż drugą połowę wafelków czekoladowych.
- 8
Ciasto Grzesiek bez pieczenia jest gotowe. Teraz schowaj deser do lodówki i chłódź, najlepiej przez kilka godzin.
Zobacz także:
Jeśli jesteś miłośnikiem szybkich ciast i stale poszerzasz swój repertuar deserów, koniecznie musisz spróbować ciasta Grzesiek bez pieczenia. To receptura, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Mimo łatwego przepisu zapewniamy, że smak charakteryzowanego łakocia oczaruje nawet najbardziej wymagającego smakosza.
Do przyrządzenia przepisu potrzebować będziesz herbatników kakaowych, czekoladowych wafelków à la tytułowe grześki, śmietanę (30 lub 36%), serek mascarpone, cukier puder, dżem z czarnej porzeczki oraz śmietan-fix. Zapewniamy, że to połączenie będzie śnić się po nocach.
Ciasto Grzesiek bez pieczenia wykona nawet początkujący kucharz. Polecamy podawać je na podwieczorek lub słodką przekąskę między głównymi posiłkami. Świetnie sprawdzi się w ciepłe, letnie dni, serwowany z mrożoną kawą lub lemoniadą owocową.
Zobacz także: Kinder bueno bez pieczenia — kremowe ciasto o smaku ulubionego batonika. Przygotujesz je w 30 minut!
Ciasto Grzesiek bez pieczenia nadaje się na każdą okazję. Przepis krok po kroku
Wykonanie przepisu na proponowany deser to przysłowiowa bułka z masłem. Najpierw zajmiemy się spodem ciasta, który stanowią kakaowe herbatniki. Należy ułożyć je na blasze, jeden obok drugiego, unikając przerw. Na kruchy spód nakładamy dżem z czarnych porzeczek. Warto zadbać o równomierne rozprowadzenie produktu, żeby każdy kawałek ciastka został starannie pokryty pyszną konfiturą. Zaraz potem przejść należy do szykowania masy. Do jej sporządzenia wystarczy połączyć schłodzoną śmietanę, wraz z cukrem pudrem i serkiem mascarpone. Całość miksujemy do momentu otrzymania gęstej, jednolitej konsystencji. Wtedy nadchodzi pora na dodanie śmietan-fixu oraz części pokrojonych wafelków czekoladowych.
Gotową masę wyłóż na dżem, a wierzch deseru na zimno udekoruj pozostałymi wafelkami czekoladowymi. Proste, prawda? Ciasto Grzesiek bez pieczenia włóż w formie do lodówki i pozostaw w chłodzie na kilka godzin. Chociaż oczekiwanie na degustację może być trudnym wyzwaniem, gwarantujemy, że warto uzbroić się w cierpliwość. Dzięki chłodzeniu łakoć zyskuje zwartą konsystencję. Podany w letnie dni kawałek ciasta Grzesiek stanowi rewelacyjny sposób na schłodzenie i chwilę relaksu.