Gnocchi ze szpinakiem

Gnocchi ze szpinakiem
Źródło: StockFood

Składniki

Włoskie kluseczki gnocchi

  • 500 g Ziemniaki
  • 1 Żółtko
  • 100 g Mąka pszenna
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Dodatkowo

  • 2 łyżki Masło
  • 120 g Świeży szpinak
  • 2 ząbki Czosnek
  • 50 g Parmezan starty
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Ugotuj ziemniaki w skórkach do miękkości. Gdy ostygną, obierz je i zetrzyj na tarce lub przeciśnij przez prasę do ziemniaków.

  2. 2

    Do zmielonych ziemniaków wbij żółtko, dodaj odważoną mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj ciasto ziemniaczane.

  3. 3

    Ciasto wyrabiaj rękoma, a kiedy będzie gotowe, podziel je na większe kawałki, a z każdego uformuj pasek. Wałki z ciasta ziemniaczanego podziel nożem na małe partie, a następnie odbij na nich ząbki widelca. Aby nadać włoskim kluseczkom charakterystycznego kształtu, można także użyć specjalnej, karbowanej deseczki.

  4. 4

    Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj liście szpinaku, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i smaż wszystko razem, aż liście stracą swoją objętość. To znak, że można wyłączyć palnik i odstawić patelnię na bok.

  5. 5

    W międzyczasie do większego garnka wlej wodę, dodaj sól i doprowadź do wrzenia. Do wrzątku wrzuć przygotowane kluseczki gnocchi. Kiedy wypłyną na powierzchnię wody, odlicz ok. 60 sekund i wyłów włoski przysmak, posługując się łyżką cedzakową. Następnie przełóż je na patelnię ze szpinakiem i czosnkiem i pogrzewaj przez kilka minut.

  6. 6

    Na koniec do gnocchi ze szpinakiem dodaj starty parmezan, trochę wody, w której gotowały się kluseczki ziemniaczane i podgrzewaj jeszcze chwilę.

     

    Wypróbuj także przepis na domowe gnocchi z sosem pomidorowym.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też