Karpatka

Karpatka
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 80 ml Mleko
  • 80 ml Woda
  • 60 g Masło
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Cukier
  • 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 100 g Mąka pszenna
  • 4 Jajko

Nadzienie

  • 500 Mleko
  • 3 Jajko
  • 100 g Cukier
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 40 g Skrobia kukurydziana
  • 150 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasto: do garnka wlej mleko, wodę i dodaj masło. Podgrzej na małym ogniu i dodaj szczyptę soli oraz cukru.

  2. 2

    Gdy mieszanina zacznie się gotować, zmniejsz płomień do minimum i przesiej mąkę do garnka. Mieszaj kompozycję szpatułką kuchenną lub drewnianą łyżką, aż ciasto połączy się w solidną papkę i zacznie oddzielać od boków i dna naczynia. Lepkie ciasto przełóż ciasto do miski  — przyspieszy to proces chłodzenia.

  3. 3

    Gdy ciasto przestygnie, wbij do niego całe jajka. Dodawaj je pojedynczo i miksuj na jednolitą masę. Teraz dodaj proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.

  4. 4

    Gładkie ciasto rozłóż na dwie foremki, wyłożone papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 15-20 minut. Upieczone blaty ciasta parzonego pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.

  5. 5

    Nadzienie: mleko podgrzej na małym ogniu. W międzyczasie w większej misce wymieszaj całe jajka, cukier, cukier waniliowy i skrobię. Następnie do masy jajecznej bez pośpiechu wlewaj gorące mleko, nie przestając mieszać. Całość wlej z powrotem do garnka i podgrzewaj masę na małym ogniu, tak, żeby stała się gęsta. Kremowe nadzienie przełóż do miski i przykryj je folią. Pozostaw do ostygnięcia.

  6. 6

    Następnie do schłodzonego nadzienia dodaj zmiękczone masło i zmiksuj składniki na gładką konsystencję.

  7. 7

    Kremową masę rozprowadź na jednej porcji ciasta, a drugi blat połóż na nadzieniu. Formę z karpatką przykryj folią aluminiową i przechowuj w lodówce przez co najmniej 4 godziny (najlepiej pozostaw ją w niskiej temperaturze na całą noc).

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też