Karpatka
Karpatka to doskonałe połączenie ciasta parzonego i kremowego nadzienia. Poniżej przepis na fantastyczną karpatkę — zobacz, jak przygotować ten tradycyjny polski przysmak.
Składniki
Ciasto
- 80 ml Mleko
- 80 ml Woda
- 60 g Masło
- 1 szczypta Sól
- 1 szczypta Cukier
- 0.5 Łyżeczka Proszek do pieczenia
- 100 g Mąka pszenna
- 4 Jajko
Nadzienie
- 500 Mleko
- 3 Jajko
- 100 g Cukier
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 40 g Skrobia kukurydziana
- 150 g Masło
Przygotowanie
- 1
Ciasto: do garnka wlej mleko, wodę i dodaj masło. Podgrzej na małym ogniu i dodaj szczyptę soli oraz cukru.
- 2
Gdy mieszanina zacznie się gotować, zmniejsz płomień do minimum i przesiej mąkę do garnka. Mieszaj kompozycję szpatułką kuchenną lub drewnianą łyżką, aż ciasto połączy się w solidną papkę i zacznie oddzielać od boków i dna naczynia. Lepkie ciasto przełóż ciasto do miski — przyspieszy to proces chłodzenia.
- 3
Gdy ciasto przestygnie, wbij do niego całe jajka. Dodawaj je pojedynczo i miksuj na jednolitą masę. Teraz dodaj proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.
REKLAMA - 4
Gładkie ciasto rozłóż na dwie foremki, wyłożone papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 15-20 minut. Upieczone blaty ciasta parzonego pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
- 5
Nadzienie: mleko podgrzej na małym ogniu. W międzyczasie w większej misce wymieszaj całe jajka, cukier, cukier waniliowy i skrobię. Następnie do masy jajecznej bez pośpiechu wlewaj gorące mleko, nie przestając mieszać. Całość wlej z powrotem do garnka i podgrzewaj masę na małym ogniu, tak, żeby stała się gęsta. Kremowe nadzienie przełóż do miski i przykryj je folią. Pozostaw do ostygnięcia.
- 6
Następnie do schłodzonego nadzienia dodaj zmiękczone masło i zmiksuj składniki na gładką konsystencję.
- 7
Kremową masę rozprowadź na jednej porcji ciasta, a drugi blat połóż na nadzieniu. Formę z karpatką przykryj folią aluminiową i przechowuj w lodówce przez co najmniej 4 godziny (najlepiej pozostaw ją w niskiej temperaturze na całą noc).