Risotto gryczane z burakami

Risotto gryczane z burakami
Źródło: StockFood

Składniki

Pieczone buraki

  • 2 sztuki Czerwony burak
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Gryczane risotto

  • 200 g Kasza gryczana
  • 1 litr Bulion warzywny
  • 1 sztuka Szalotka
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 70 g Parmezan starty
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Kaszę gryczaną opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na bok.

  2. 2

    Obierz buraki, odetnij końce, a następnie pokrój w większą kostkę. Następnie rozłóż warzywa na blasze do pieczenia, skrop oliwą i dopraw do smaku. Kawałki buraka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 35 minut.

  3. 3

    Pieczone buraki zmiksuj na purée z dodatkiem małej porcji bulionu warzywnego.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną szalotkę i smaż, aż przybierze złotego koloru.

  5. 5

    Odsączoną kaszę gryczaną dodaj do zeszklonej szalotki, wymieszaj i wszystko zalej pozostałą częścią gorącego bulionu. Całość gotuj na małym ogniu, aż bulion w większości wyparuje.

  6. 6

    Teraz na patelnię dodaj purée buraczane, gotuj jeszcze chwilę, dodaj parmezan i dopraw solą.

  7. 7

    Risotto z kaszy gryczanej z burakami serwuj posypane prażonymi orzechami i startym parmezanem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też