Risotto gryczane z burakami
Zdrowy, sycący obiad, który pokochasz nie tylko za piękny kolor.
Składniki
Pieczone buraki
- 2 sztuki Czerwony burak
- Oliwa z oliwek
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Gryczane risotto
- 200 g Kasza gryczana
- 1 litr Bulion warzywny
- 1 sztuka Szalotka
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 70 g Parmezan starty
- Sól
Przygotowanie
- 1
Kaszę gryczaną opłucz, zalej zimną wodą i odstaw na bok.
- 2
Obierz buraki, odetnij końce, a następnie pokrój w większą kostkę. Następnie rozłóż warzywa na blasze do pieczenia, skrop oliwą i dopraw do smaku. Kawałki buraka piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 35 minut.
- 3
Pieczone buraki zmiksuj na purée z dodatkiem małej porcji bulionu warzywnego.
REKLAMA - 4
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną szalotkę i smaż, aż przybierze złotego koloru.
- 5
Odsączoną kaszę gryczaną dodaj do zeszklonej szalotki, wymieszaj i wszystko zalej pozostałą częścią gorącego bulionu. Całość gotuj na małym ogniu, aż bulion w większości wyparuje.
- 6
Teraz na patelnię dodaj purée buraczane, gotuj jeszcze chwilę, dodaj parmezan i dopraw solą.
- 7
Risotto z kaszy gryczanej z burakami serwuj posypane prażonymi orzechami i startym parmezanem.
Zobacz także: