Szybka zupa kalafiorowo-ziemniaczana

Zupa kalafior i ziemniaki
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 sztuka Kalafior
  • 3 sztuki Ziemniaki
  • 1 sztuka Marchewki
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz czarny mielony
  • 1 szczypta Kminek rzymski
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 szczypta Pietruszka

Przygotowanie

  1. 1

    Pokrój kalafiora na róże.

  2. 2

    Ziemniaki, marchewki i pietruszkę pokrój w drobną kostkę.

  3. 3

    Wszystkie warzywa włóż do garnka, zalej zimną wodą, dodaj sól i inne przyprawy.

  4. 4

    Gdy zupa się zagotuje, przykryj garnek pokrywką, zmniejsz płomień i gotuj wszystko przez ok. 20 minut.

  5. 5

    Ugotowane warzywa przepuść przez maszynkę do ziemniaków —  pokruszone składniki zagęszczą zupę.

  6. 6

    Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Do zupy dodaj rozbite, roztrzepane wcześniej jajko, i gotuj jeszcze przez minutę.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też