Puszysty fit sernik bez grama cukru — ciasto dozwolone nawet na diecie

Puszysty fit sernik bez dodatku cukru
Źródło: GettyImages

Składniki

Puszysty fit sernik bez cukru

  • 250 ml Śmietana kremówka 30 %
  • 3 sztuki Jajko
  • ksylitol
  • 20 g Budyń waniliowy bez cukru
  • 0.5 kilogram Twaróg sernikowy
  • Ekstrakt waniliowy

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st. C, wybierając funkcję z termoobiegiem. Następnie przygotuj okrągłą formę na ciasto i wyłóż ją papierem do pieczenia.

  2. 2

    Do miski dodaj śmietankę kremówkę, twaróg sernikowy oraz jajka. Następnie wymieszaj wymienione produkty, korzystając z kuchennej rózgi. Nie zalecamy korzystać z miksera czy blendera, ponieważ wówczas sernik nie wyjdzie puszysty.

  3. 3

    Do przygotowanego ciasta serowego wsyp proszek budyniowy bez dodatku cukru, dodaj ekstrakt waniliowy, a na koniec dodaj ksylitol (jego ilość jest uzależniona od indywidualnych preferencji smakowych — im więcej ksylitolu użyjesz, tym ciasto będzie słodsze). Masę wymieszaj raz jeszcze, wykonując delikatne obroty rózgą kuchenną lub łyżką.

  4. 4

    Ciasto na sernik bez cukru wyłóż do przygotowanej na początku formy i ostrożnie wyrównaj powierzchnię masy.

  5. 5

    Sernik włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 50 minut. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij wypiek z kuchenki i pozostaw do wystudzenia. Smakołyk przed podaniem można udekorować odrobiną cukru pudru.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też