Przepis na idealnego królika pieczonego dla dziecka
Królik pieczony to doskonałe danie w przypadku rozszerzania diety małego dziecka. Mięso królika jest delikatne, miękkie, soczyste i bardzo smaczne. Królik doskonale nadaje się do pieczenia w piekarniku – ponieważ polewany sosem - nie wysycha.
Składniki
Składniki na królika pieczonego
- 500 g Mięso z królika
- 0.5 Sztuka Kalafior
- 3 sztuki Marchewki
- 1 sztuka Pietruszka
- 1 sztuka Cebula
- 1 szczypta Mielona papryka czerwona
- 1 Szczypta Pieprz
- 1 sztuka Czosnek
- 1 garść Lubczyk
- 1 łyżka Masło
- 0.5 Szklanka Woda
- 4 sztuki Ziemniaki
Przygotowanie
- 1
Pierwszym krokiem w przepisie na przepysznego królika pieczonego jest włączenie i rozgrzanie piekarnika. Nastawiamy go na 190 stopni Celsjusza.
- 2
Kolejny krok to natarcie mięsa królika przyprawami (papryką, solą – jeśli dziecko ma powyżej roku, pieprzem). Mięso układamy na dnie żaroodpornego naczynia.
- 3
Szykujemy warzywa. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie piórka, a pietruszkę i marchewkę po oczyszczeniu obieraczką do jarzyn, kroimy na talarki. Obieramy także wszystkie ząbki czosnku i przekrajamy każdy ząbek na pół. Kalafior myjemy i dzielimy na małe części – wielkością odpowiadającą różyczkom.
- 4
Warzywa układamy tak, żeby szczelnie wypełniły miejsca między kawałkami mięsa królika. Dodatkowo układamy także liście lubczyku.
- 5
Naczynie z zawartością zalewamy wodą – tak aby mniej więcej do wysokości ¾ przykrywały warzywa, mięso i zioła. Naczynie przykrywamy pokrywką lub zabezpieczamy przed spieczeniem górnej warstwy folią aluminiową.
- 6
Królika w warzywach wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy niecałą godzinę. W trakcie procesu pieczenia rotujemy mięso, obracając je na drugą stronę i polewamy sosem, który powstaje w ramach pieczenia. Obracanie i polewanie możemy wykonać po 25 minutach pieczenia. Kwadrans przed końcem obróbki termicznej mięsa, układamy w różnych miejscach dania kawałki masła i ponownie wstawiamy do piekarnika – tym razem na 15 minut.
- 7
Jako dodatek do dania możemy zaserwować klasycznie – ugotowane w wodzie ziemniaki, posypane koperkiem z odrobiną masła lub z kaszą gryczaną niepaloną – wedle gustu. Do królika pasują także buraczki, a także mizeria. Sos z królika pieczonego można odlać z naczynia i zabielić dodatkowo śmietaną.
Przeczytaj także:
Mięso królika znajduje się w wieku daniach, które można wykonać z myślą o rozszerzeniu diety dziecka. To składnik, który dobrze odnajdzie się w zupkach, potrawkach, gulaszach, ale także jako mięso pieczone. Królik daje wiele możliwości - mięso można ugotować, upiec, udusić i usmażyć, ale także zrobić… pasztet. Są osoby, które żeby uzyskać jeszcze delikatniejszy smak i bardziej wyrafinowany aromat, moczą mięso królika przed upieczeniem 12 godzin w mleku (tak samo łagodzi się słony smak śledzi).
Królik pieczony ma także swoje ulubione zioła i przyprawy, które sprawiają, że mięso nabiera bardzo charakterystycznego i smakowitego aromatu. To przede wszystkim czosnek, rozmaryn i ziele angielskie. Tajemnicą uzyskania miękkiego mięsa jest także duszenie go na małym ogniu.
Jakie zalety ma królik pieczony?
Królik pieczony jest smaczny, łatwy w jedzeniu, miękki i soczysty. Te wszystkie zalety docenią zarówno małe dzieci na początku swojej przygody kulinarnej, jak i dorośli smakosze. Do królika pieczonego pasują inne pieczone dodatki: pieczona marchew, pieczone ziemniaki, cukinia, kalafior. Można je upiec w osobnym naczyniu, a można w jednym – razem z królikiem. Towarzystwo mięsa nada warzywom bardziej wyrazisty smak.
O czym pamiętać przygotowując królika pieczonego?
Żeby danie wyszło miękkie i soczyste warto w pierwszej kolejności porządnie natrzeć mięso przyprawami (odpowiednimi przede wszystkim dla małych dzieci). Po drugie konieczne jest doglądanie i przekładanie mięsa oraz polewanie go sosem, który pojawi się w wyniku pieczenia w brytfance lub naczyniu żaroodpornym.
Niektórzy polecają pieczenie królika w specjalnym rękawie, który gwarantuje zapewnienie mięsu maksymalnej soczystości.
Z czym podawać królika pieczonego?
Królik świetnie wypadnie z ziemniakami – gotowanymi lub pieczonymi, a także puree. Pasuje do niego również kasza, ryż oraz makaron typu falbanki. Jeśli chodzi zaś o typowe dodatki warzywne, to prym w połączeniu idealnym wiodą buraczki (te na ciepło, tarte na tarce). Ale równie dobrze w przepisie na królika pieczonego uwzględnić można pieczoną marchewkę, marchewkę gotowaną z groszkiem, surówkę z marchewki czy mizerię ze świeżych ogórków. Z myślą o maluszku upiec można także dynię i zrobić z niej lekko rozdrobioną papkę.