Przepis na idealnego królika pieczonego dla dziecka

Krolik pieczony
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na królika pieczonego

  • 500 g Mięso z królika
  • 0.5 Sztuka Kalafior
  • 3 sztuki Marchewki
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 szczypta Mielona papryka czerwona
  • 1 Szczypta Pieprz
  • 1 sztuka Czosnek
  • 1 garść Lubczyk
  • 1 łyżka Masło
  • 0.5 Szklanka Woda
  • 4 sztuki Ziemniaki

Przygotowanie

  1. 1

    Pierwszym krokiem w przepisie na przepysznego królika pieczonego jest włączenie i rozgrzanie piekarnika. Nastawiamy go na 190 stopni Celsjusza.

  2. 2

    Kolejny krok to natarcie mięsa królika przyprawami (papryką, solą – jeśli dziecko ma powyżej roku, pieprzem). Mięso układamy na dnie żaroodpornego naczynia.

  3. 3

    Szykujemy warzywa. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w cienkie piórka, a pietruszkę i marchewkę po oczyszczeniu obieraczką do jarzyn, kroimy na talarki. Obieramy także wszystkie ząbki czosnku i przekrajamy każdy ząbek na pół. Kalafior myjemy i dzielimy na małe części – wielkością odpowiadającą różyczkom.

  4. 4

    Warzywa układamy tak, żeby szczelnie wypełniły miejsca między kawałkami mięsa królika. Dodatkowo układamy także liście lubczyku.

  5. 5

    Naczynie z zawartością zalewamy wodą – tak aby mniej więcej do wysokości ¾ przykrywały warzywa, mięso i zioła. Naczynie przykrywamy pokrywką lub zabezpieczamy przed spieczeniem górnej warstwy folią aluminiową.

  6. 6

    Królika w warzywach wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy niecałą godzinę. W trakcie procesu pieczenia rotujemy mięso, obracając je na drugą stronę i polewamy sosem, który powstaje w ramach pieczenia. Obracanie i polewanie możemy wykonać po 25 minutach pieczenia. Kwadrans przed końcem obróbki termicznej mięsa, układamy w różnych miejscach dania kawałki masła i ponownie wstawiamy do piekarnika – tym razem na 15 minut.

  7. 7

    Jako dodatek do dania możemy zaserwować klasycznie – ugotowane w wodzie ziemniaki, posypane koperkiem z odrobiną masła lub z kaszą gryczaną niepaloną – wedle gustu. Do królika pasują także buraczki, a także mizeria. Sos z królika pieczonego można odlać z naczynia i zabielić dodatkowo śmietaną.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też