Bajeczny w smaku udon z kurczakiem. Przepis na obiad, kolację i posiłek na wynos

Udon z kurczakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Udon z kurczakiem — makaron udon

  • 2 łyżki Biały sezam
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 400 g Makaron Udon
  • 200 g Groszek cukrowy
  • 75 g Szpinak
  • 1 sztuka Marchew
  • 400 g Pierś z kurczaka
  • 2 łyżki Olej słonecznikowy

Sos

  • 2 łyżeczki Ocet ryżowy
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 łyżka Syrop klonowy
  • 1 Szczypta Ostra papryka mielona
  • 5 łyżek Sos sojowy
  • 2 łyżeczki Olej sezamowy

Przygotowanie

  1. 1

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  2. 2

    Makaron udon ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na etykiecie opakowania, po czym odcedź pastę na sicie.

  3. 3

    Aby przygotować sos, umieść w miseczce ocet ryżowy, sos sojowy, syrop klonowy, rozdrobniony czosnek, papryczkę chilli oraz olej sezamowy i starannie wymieszaj wszystkie składniki. 

  4. 4

    Kurczaka starannie umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój w kostkę o boku mierzącym ok. 3 cm. Mięso umieść w misce i wymieszaj z mąką pszenną.

  5. 5

    Marchewkę obierz ze skóry i pokrój w równe, cienkie paski.

  6. 6

    Groszek starannie cukrowy opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w ukośne paski.

  7. 7

    Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy, a gdy dobrze się rozgrzeje, dodaj kawałki przygotowanego kurczaka. Smaż mięso do chwili zarumienienia. Po chwili na patelnię dodaj marchew, groszek cukrowy oraz szpinak, a po 3 minutach wlej także przygotowany sos i smaż składnik przez następne 3 minut. Gdy upłynie wskazany czas, dodaj odcedzony makaron udon i starannie wymieszaj wszystkie składniki.

     

    Gotowym makaron udon z kurczakiem wygląda i smakuje znakomicie serwowany ze świeżą kolendrą i ziarnami sezamu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też