Rewelacyjna zupa krem pieczarkowa, jakiej jeszcze nie próbowałeś!
Zupa krem pieczarkowa to smaczne i aromatyczne danie, idealne na obiad, ale także kolację. Można ją przygotować z ogólnodostępnych składników w zaledwie 30 minut. Zupa krem z pieczarek to prawdziwy rarytas dla osób uwielbiających grzyby. Jedną z jej największych zalet jest fakt, że można ją przyrządzać bez ograniczeń, przez cały rok.
Składniki
Zupa krem pieczarkowa
- 750 Bulion warzywny
- 250 g Pieczarki
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 1 łyżka Masło
- 1 sztuka Cebula
- 50 ml Śmietanka 36%
- 2 łyżki Mąka pszenna
- 1 pęczek Natka pietruszki
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
- 2
Pieczarki dokładnie umyj z pozostałości ziemi i pokrój w plasterki.
- 3
Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
- 4
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną cebulę i smaż do momentu zeszklenia. Następnie wrzuć plasterki pieczarek i całość smaż przez ok. 6-7 minut.
- 5
W oddzielnym garnku roztop masło i dodaj mąkę pszenną. Smaż, cały czas mieszając, aż mąka delikatnie się zarumieni.
- 6
Następnie do garnka wlej zimny bulion warzywny i mieszaj trzepaczką w celu zapobiegnięcia powstania grudek. Zagotuj.
- 7
Do bulionu dodaj podsmażone pieczarki z cebulą i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut. Po wskazanym czasie całość dokładnie zblenduj na jedwabisty, gładki krem. Na koniec do zupy krem pieczarkowej dodaj śmietankę, całość starannie wymieszaj i ściągnij z ognia.
- 8
Zupę pieczarkową krem dopraw solą i pieprzem, do smaku, wedle własnych upodobań. Posiłek podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także:
Zupa krem pieczarkowa to doskonały pomysł na pyszny i pożywny posiłek dla całej rodziny. Z uwagi na łatwy sposób przygotowania można ją ugotować, angażując w ten proces najmłodszych domowników. Faktem jest, że wspólne gotowanie to nie tylko nauka nowych umiejętności, ale także doskonała sposobność do spędzenia dodatkowego czasu i zacieśniania więzi rodzinnych. Koniecznie wypróbuj przepis na zupę krem pieczarkową i zachwyć swoich najbliższych jej fantastycznym smakiem.
Z czym podawać zupę krem pieczarkową? Sprawdzone dodatki
Aby zupa krem pieczarkowa smakowała jeszcze lepiej, podstawową recepturę warto wzbogacić w odpowiednie dodatki. Najprostszym na to pomysłem, jest dodatek groszku ptysiowego. Można także samodzielnie przygotować domowe grzanki z dodatkiem oliwy i czosnku — jest to również fantastyczny pomysł na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Zupę można serwować także z dodatkiem plasterków pieczarek usmażonych na maśle. Taka forma podania wygląda niezwykle efektownie, zwłaszcza w towarzystwie kleksa śmietany i świeżo posiekanej natki pietruszki.
Dodatkowo dla entuzjastów mięsa, którzy nie potrafią wyobrazić sobie posiłku bez udziału ulubionego składnika, zupę krem pieczarkową można przygotować z dodatkiem klopsików drobiowych. Ich obecność sprawi, że posiłek stanie się bardziej obfity w białko i rewelacyjnie sprawdzi się jako obiad jednodaniowy.
Zobacz także: Przepis na tradycyjną zupę pieczarkową jak u babci
Zupa krem z pieczarek — wartości odżywcze
Zupa krem pieczarkowa to nie tylko fantastyczny smak, ale i źródło właściwości prozdrowotnych, a wszystko to za sprawą kluczowego składnika, czyli pieczarek. Są to jedne z najbardziej rozpowszechnionych w Polsce grzybów. Ich dodatkowym atutem jest fakt, że można się w nie zaopatrzyć przez cały rok, w niemal każdym sklepie i markecie. Są niskokaloryczne, co doceniane jest szczególnie przez osoby na diecie redukcyjnej i doskonale sprawdzają się dla osób z zaburzeniami gospodarki insulinowej. Zupa krem pieczarkowa, dzięki ich zawartości jest bogata w potas oraz witaminy z grupy B.