Rewelacyjna zupa krem pieczarkowa, jakiej jeszcze nie próbowałeś!

Zupa krem pieczarkowa
Źródło: GettyIamges

Składniki

Zupa krem pieczarkowa

  • 750 Bulion warzywny
  • 250 g Pieczarki
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 1 łyżka Masło
  • 1 sztuka Cebula
  • 50 ml Śmietanka 36%
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

  2. 2

    Pieczarki dokładnie umyj z pozostałości ziemi i pokrój w plasterki.

  3. 3

    Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.

  4. 4

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj pokrojoną cebulę i smaż do momentu zeszklenia. Następnie wrzuć plasterki pieczarek i całość smaż przez ok. 6-7 minut.

  5. 5

    W oddzielnym garnku roztop masło i dodaj mąkę pszenną. Smaż, cały czas mieszając, aż mąka delikatnie się zarumieni.

  6. 6

    Następnie do garnka wlej zimny bulion warzywny i mieszaj trzepaczką w celu zapobiegnięcia powstania grudek. Zagotuj.

  7. 7

    Do bulionu dodaj podsmażone pieczarki z cebulą i kontynuuj gotowanie przez kolejne 10 minut. Po wskazanym czasie całość dokładnie zblenduj na jedwabisty, gładki krem. Na koniec do zupy krem pieczarkowej dodaj śmietankę, całość starannie wymieszaj i ściągnij z ognia.

  8. 8

    Zupę pieczarkową krem dopraw solą i pieprzem, do smaku, wedle własnych upodobań. Posiłek podawaj z posiekaną natką pietruszki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też