Pasta jajeczna z awokado
Pasta jajeczna z awokado to kolejna propozycja na zdrowy dodatek do kanapek, który uczyni je jeszcze smaczniejszymi i bardziej sycącymi. Awokado połączone z jajkiem ugotowanym na twardo to połączenie, które tworzy naprawdę zgrany duet. Odpowiednio doprawione, mogą pełnić rolę pasty, ale i dipu — sam zdecyduj, w jakiej formie pasta jajeczna z awokado, będzie smakować najlepiej.
Składniki
- 1 sztuka Awokado
- 3 Jajko
- 1 łyżeczka Oliwa ekstra vergine
- 0.5 Ząbek Czosnek
- 1 łyżeczka Sok z cytryny
- Pieprz czarny mielony
- Sól
- Natka pietruszki
Przygotowanie
- 1
Jajka ugotuj na twardo, wkładając je do gorącej wody. Od momentu jej zagotowania, wystarczy odliczyć ok. 8 minut, wyłączyć palnik i zalać jajka zimnym strumieniem wody. Po chwili będą nadawały się do obrania ze skorupki, a następnie do pokrojenia — pasta jajeczna z awokado prezentuje się najlepiej, kiedy jajka pokrojone są na drobne kawałeczki.
- 2
Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do pokrojonych jajek. Następnie dodaj odrobinę soli i wymieszaj składniki.
- 3
Dojrzałe awokado umyj pod wodą, a następnie obierz je ze skórki. Pozbądź się pestki, a zielone wnętrze owocu pokrój w niewielką kostkę. Następnie skrop miąższ, wyciskając na niego sok z cytryny.
- 4
W jednym naczyniu połącz pokrojone kawałki jajek oraz kosteczki awokado, a na koniec dopraw całość, dodając czarnym pieprz mielony oraz odrobinę soli.
- 5
Do pasty jajecznej z awokado dodaj oliwę z oliwek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj — jeśli chcesz, pastę możesz rozgnieść na jednolitą konsystencję, posługując się widelcem. Wierzch smarowidła możesz udekorować kawałkami zieleniny.
Wypróbuj także przepis na pastę jajeczną z tuńczykiem. Polecamy również tradycyjną pastę jajeczną ze szczypiorkiem.
Pasta jajeczna z awokado to prosty przepis na zdrową i pyszną przekąskę, która urozmaici standardowe śniadania. Na uwagę zasługują nie tylko wygląd i smak pasty, ale i wartości odżywcze. Awokado jest źródłem wielu ważnych witamin (m.in. witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B), minerałów (potasu, wapnia, żelaza) oraz zdrowych tłuszczy. Dzięki niemu posiłek staje się bardziej syty, a organizm zyskuje wiele cennych wartości odżywczych. Jajka są natomiast skarbnicą białka, witamin (A, E, D i K) oraz składników mineralnych (zawiera m.in. żelazo, wapń, cynk, miedź, fosfor i potas).
Pasta jajeczna z awokado jest doskonałym połączeniem na dobry początek dnia. Przekąska dodaje energii i niezbędnych składników, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Z czym podawać pastę jajeczną z awokado?
Sposobności na wykorzystanie pasty jajecznej z awokado jest naprawdę wiele. Pierwsze na myśl przychodzą kanapki — pasta doskonale komponuje się ze świeżym pieczywem, kawałkiem chrupiącej bagietki czy chlebkiem dietetycznym. Równie dobrze przekąskę można rozsmarować na waflach ryżowych lub krakersach. Innym sposobem na podanie pasty jajecznej z awokado jest zaserwowanie jej w charakterze dipu. Wówczas składniki warto mocniej rozdrobnić lub po prostu, rozgnieść za pomocą widelca. Zdrowa pasta może towarzyszyć świeżym warzywom, pokrojonym w wąskie słupki lub grzankom, posmarowanym masłem czosnkowym.
Pasta jajeczna z awokado może również stać się urozmaiceniem domowych hamburgerów. Taki dodatek sprawi, że posiłek nabierze cennych wartości odżywczych, a własnoręcznie przygotowany fast food nie będzie już sprawiał aż tak dużych wyrzutów sumienia. Do pasty wystarczy dodać ulubione mięso, sałatę i warzywa, a całość “ubrać” w pełnoziarnistą bułkę.