Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 1 sztuka Awokado
  • 3 Jajko
  • 1 łyżeczka Oliwa ekstra vergine
  • 0.5 Ząbek Czosnek
  • 1 łyżeczka Sok z cytryny
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól
  • Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. 1

    Jajka ugotuj na twardo, wkładając je do gorącej wody. Od momentu jej zagotowania, wystarczy odliczyć ok. 8 minut, wyłączyć palnik i zalać jajka zimnym strumieniem wody. Po chwili będą nadawały się do obrania ze skorupki, a następnie do pokrojenia — pasta jajeczna z awokado prezentuje się najlepiej, kiedy jajka pokrojone są na drobne kawałeczki.

  2. 2

    Obierz czosnek, przeciśnij go przez praskę i dodaj do pokrojonych jajek. Następnie dodaj odrobinę soli i wymieszaj składniki.

  3. 3

    Dojrzałe awokado umyj pod wodą, a następnie obierz je ze skórki. Pozbądź się pestki, a zielone wnętrze owocu pokrój w niewielką kostkę. Następnie skrop miąższ, wyciskając na niego sok z cytryny.

  4. 4

    W jednym naczyniu połącz pokrojone kawałki jajek oraz kosteczki awokado, a na koniec dopraw całość, dodając czarnym pieprz mielony oraz odrobinę soli.

  5. 5

    Do pasty jajecznej z awokado dodaj oliwę z oliwek oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszaj — jeśli chcesz, pastę możesz rozgnieść na jednolitą konsystencję, posługując się widelcem. Wierzch smarowidła możesz udekorować kawałkami zieleniny.

     

    Wypróbuj także przepis na pastę jajeczną z tuńczykiem. Polecamy również tradycyjną pastę jajeczną ze szczypiorkiem.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też