Kapitalne bułeczki dyniowe, które nigdy się nie nudzą. Przepis jest dziecinnie prosty

Bułeczki dyniowe dla dzieci
Źródło: GettyImages

Składniki

Bułeczki dyniowe

  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1.5 szklanki Mąka pełnoziarnista
  • 2 sztuki Żółtko
  • 1 sztuka Białko jajka
  • 1 łyżeczka Pestki dyni
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 1 opakowanie Suszone drożdże
  • 0.5 Łyżeczka Cukierki krówki
  • 0.75 Szklanka Mleko
  • 1 szklanki Purée z dyni
  • 0.5 Łyżeczka Mielony cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    W misce umieść suche drożdże, mąkę pszenną, sól, mielony cynamon oraz cukier. Składniki starannie wymieszaj, po czym dodaj mleko, żółtka oraz purée z dyni. Zagnieć ciasto rękoma lub za pomocą robota kuchennego z końcówką haka. Powstała masa powinno być zwarta i elastyczna. Przykryj ją czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, najlepiej na 30 minut.

  2. 2

    Po wskazanym czasie wyrośnięte ciasto oprósz mąką pszenną i oddzielając niewielkie porcje, formuj z nich bułeczki dyniowe.

  3. 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C. Blachę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. 

  4. 4

    Bułeczki dyniowe układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowując ok. 5 cm odstępy. 

  5. 5

    Białko delikatnie ubij za pomocą widelca, a następnie posmaruj nim bułeczki dyniowe. Na koniec wierzch posyp płatkami owsianymi. 

  6. 6

    Bułeczki dyniowe włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 15 minut. Gotowe pieczywo pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też