Gjuwecz, czyli bałkański gulasz. Zdrowy i pyszny posiłek na każdą okazję

Gjuwecz
Źródło: Shutterstock/Viktoria Hodos

Składniki

Gjuwecz

  • 1 sztuka Bakłażan
  • 700 g Wieprzowina
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 sztuka Marchew
  • 3 sztuki Pomidor
  • 800 g Ziemniaki
  • 3 sztuki Papryka czerwona
  • 1 sztuka Natka pietruszki
  • 100 ml Olej słonecznikowy
  • 1 sztuka Cebula
  • 1 garść Okra
  • 0 Słodka papryka czerwona
  • 150 g Fasolka szparagowa

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.

  3. 3

    Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

  4. 4

    Bakłażana umyj, osusz i pokrój w kostkę.

  5. 5

    Marchewkę obierz ze skóry i pokrój w plasterki. 

  6. 6

    Fasolkę szparagową starannie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.

  7. 7

    Czerwone papryki umyj, osusz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

  8. 8

    Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz i drobno posiekaj.

  9. 9

    Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.

  10. 10

    Mięso wieprzowe umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój na niewielkie kwadratowe kawałeczki.

  11. 11

    Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy, a gdy odpowiednio się nagrzeje, dodaj pokrojone kawałki mięsa i smaż do chwili zarumienienia. Następnie dodaj cebulę i kontynuuj smażenie przez kolejne 3 minuty. 

  12. 12

    Podsmażone mięso przełóż do glinianego garnka. Następnie dodaj ziemniaki, bakłażan, fasolkę szparagową, okrę, czerwone papryki, marchewkę, pomidory oraz natkę pietruszki. 

  13. 13

    Dalej dopraw gjuwecz solą, słodką papryką w proszku oraz czarnym pieprzem mielonym i starannie wymieszaj wszystkie składniki. 

  14. 14

    Wlej do naczynia 1/3 szklanki wody i przykryj pokrywką.

  15. 15

    Gjuwecz włóż do nagrzanego piekarnika i piecz potrawę przez ok. 120 minut. Gdy upłynie wskazany czas, danie jest gotowe do serwowania. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też