Gjuwecz, czyli bałkański gulasz. Zdrowy i pyszny posiłek na każdą okazję
Gjuwecz to bułgarski odpowiednik gulaszu. Danie to łączy w sobie soczyste kawałki mięsa, smakowite warzywa oraz aromatyczne przyprawy. Wszystkie te składniki wystarczy połączyć w specjalnym naczyniu, a następnie oczekiwać, aż niezwykłe zapachy zaczną unosić się po domowych zakamarkach. Gjuwecz przyrządzą z łatwością nawet początkujący miłośnicy gotowania. Wykonanie nie wymaga wiele czasu, tymczasem otrzymany efekt oczaruje domowników oraz zgromadzonych przy stole gości.
Składniki
Gjuwecz
- 1 sztuka Bakłażan
- 700 g Wieprzowina
- Pieprz czarny mielony
- 1 sztuka Marchew
- 3 sztuki Pomidor
- 800 g Ziemniaki
- 3 sztuki Papryka czerwona
- 1 sztuka Natka pietruszki
- 100 ml Olej słonecznikowy
- 1 sztuka Cebula
- 1 garść Okra
- 0 Słodka papryka czerwona
- 150 g Fasolka szparagowa
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.
- 3
Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
- 4
Bakłażana umyj, osusz i pokrój w kostkę.
- 5
Marchewkę obierz ze skóry i pokrój w plasterki.
- 6
Fasolkę szparagową starannie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki.
- 7
Czerwone papryki umyj, osusz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- 8
Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz i drobno posiekaj.
- 9
Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
- 10
Mięso wieprzowe umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego i pokrój na niewielkie kwadratowe kawałeczki.
- 11
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy, a gdy odpowiednio się nagrzeje, dodaj pokrojone kawałki mięsa i smaż do chwili zarumienienia. Następnie dodaj cebulę i kontynuuj smażenie przez kolejne 3 minuty.
- 12
Podsmażone mięso przełóż do glinianego garnka. Następnie dodaj ziemniaki, bakłażan, fasolkę szparagową, okrę, czerwone papryki, marchewkę, pomidory oraz natkę pietruszki.
- 13
Dalej dopraw gjuwecz solą, słodką papryką w proszku oraz czarnym pieprzem mielonym i starannie wymieszaj wszystkie składniki.
- 14
Wlej do naczynia 1/3 szklanki wody i przykryj pokrywką.
- 15
Gjuwecz włóż do nagrzanego piekarnika i piecz potrawę przez ok. 120 minut. Gdy upłynie wskazany czas, danie jest gotowe do serwowania.
Zobacz także:
Gjuwecz to unikatowa receptura mająca swoje korzenie w Bułgarii. Potrawa ta jest chętnie wykonywana podczas przyjęć, kiedy to trzeba zapewnić gorący posiłek wielu gościom. To, co uważane jest za nieoceniony atut przepisu, to fakt, że danie można przygotować z wyprzedzeniem, a następnie podgrzać w dowolnym momencie posiedzenia. Gjuwecz wyróżnia się ponadto atrakcyjną formą podania. Bułgarski gulasz serwuje się najczęściej w pięknym glinianym naczyniu, dedykowanym specjalnie do tego dania.
Zobacz także: Tradycyjny przepis na gulasz wieprzowy — pomysł na obiad w węgierskim stylu
Jak przygotować gjuwecz? Praktyczne porady i wskazówki, które warto znać
Wykonanie proponowanego przez nas specjału jest dziecinnie proste. Pierwszy etap polega na umyciu oraz rozdrobnieniu warzyw, wymienionych na liście składników. Jeżeli pragniesz wzbogacić gjuwecz w swoje ulubione składniki, to najlepszy moment, by uwzględnić je w recepturze i odpowiednio przygotować. Dalej należy podsmażyć kawałki wieprzowiny i po zarumienieniu umieścić wszystkie komponenty w glinianym naczyniu.
Gjuwecz to potrawa, którą cenią wszyscy miłośnicy zdrowego odżywiania. Danie jest bowiem pełne warzyw, a co się z tym wiąże także witamin i składników mineralnych. Osoby dbające o zgrabną sylwetkę zachęcamy, by wykorzystały mięso o niskiej zawartości tłuszczu. Za urozmaicenie posiłku znakomicie posłużą także nasiona roślin strączkowych bądź tofu.