Ekspresowy makaron we włoskim stylu. Sekrety przygotowania idealnej pasty

Ekspresowy makaron
Źródło: Shutterstock/Brent Hofacker

Składniki

Ekspresowy makaron

  • Pieprz czarny mielony
  • 200 g Makaron rigatoni
  • 40 g Ser pecorino Romano
  • 70 g Guanciale
  • 1 puszka Pomidory krojone
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Guanciale pokrój w drobną kostkę. Tę dojrzewającą wędlinę można zastąpić wędzonym boczkiem.

  2. 2

    Na rozgrzaną patelnię dodaj pokrojone mięso i smaż je do chwili zarumienienia. Następnie przełóż guanciale do oddzielnej miseczki.

  3. 3

    Na tę samą patelnię dodaj pomidory krojone z puszki. Dopraw je solą oraz czarnym pieprzem mielonym i duś pod przykryciem przez kilka minut.

  4. 4

    W międzyczasie ugotuj makaron zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie odcedź pastę i dodaj na patelnię z pomidorami. Na koniec wymieszaj makaron z sosem i nakładaj danie na talerze.

     

    Ekspresowy makaron serwuj bezpośrednio po przygotowaniu, posypany chrupiącym guanciale i startym serem pecorino Romano. Danie smakuje najlepiej bezpośrednio po przygotowaniu.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też