Ekspresowa tortilla z tuńczykiem — pomysł na przekąskę w 10 minut
Pośród przepisów na przekąski imprezowe od wielu lat króluje tortilla z tuńczykiem. Nic w tym dziwnego, ponieważ można ją przygotować w zaledwie 10 minut. Co więcej, smakołyk ten nie wymaga posiadania specjalistycznych sprzętów kuchennych, a przygotowanie nie obejmuje poddawania przekąski obróbce termicznej. Aby zrobić smakowitą tortillę z tuńczykiem, wystarczy zaopatrzyć się w kilka ogólnodostępnych składników. Przepis ten wykona nawet osoba, która zaczyna stawiać w kuchni pierwsze kroki.
Składniki
Tortilla z tuńczykiem
- 120 g Tuńczyk z puszki
- 0.25 Sztuka Papryka czerwona
- 4 sztuki Placki tortilli
- 4 łyżki Kukurydza konserwowa
- 1 łyżka Majonez
- 3 sztuki Ogórki kiszone
- 1 łyżka Musztarda
- 0.25 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Paprykę umyj, pozbądź się z niej gniazda nasiennego i wraz z ogórkiem kiszonym pokrój warzywa w drobną kosteczkę.
- 2
Odsącz tuńczyka z zalewy, przełóż go do miski i rozdrobnij widelcem. Następnie dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę z puszki, pokrojoną paprykę oraz ogórki. Do naczynia dodaj także czarny pieprz mielony, majonez oraz musztardę. Na koniec starannie wymieszaj farsz do tortilli z tuńczykiem.
- 3
Na placek tortilli pszennej nałóż porcję przygotowanego nadzienia i ściśle zawiń w rulonik. Każdą tortillę z tuńczykiem pokrój na roladki o szerokości ok. 2 cm.
Zobacz także:
Tortilla z tuńczykiem to rewelacyjna propozycja na przekąskę podawaną podczas spotkań ze znajomymi i rodziną. Można również zdecydować się na wykorzystanie tego przepisu na oryginalne drugie śniadanie, które z powodzeniem można zjeść na wynos. Tortilla z tuńczykiem to przekąska, którą można przyrządzić równie szybko, co tradycyjne kanapki, dzięki czemu nie ma potrzeby spędzania dużej ilości czasu w kuchni. Krojąc wrapy w roladki, można także bezproblemowo podzielić się pysznymi kąskami z przyjaciółmi.
Wypróbuj przepis na tortillę z tuńczykiem i przekonaj się, że smaczne gotowanie nie musi być czasochłonne, ani trudne.
Jak urozmaicić podstawowy przepis tortillę z tuńczykiem?
Tortilla z tuńczykiem przygotowana według poniższej receptury to prawdziwy rarytas. Osoby, które chciałyby urozmaicić ten przepis, podpowiadamy jak to zrobić. Danie to smakuje rewelacyjnie wzbogacone w dodatek starannie odsączonych z zalewy suszonych pomidorów jak i liści sałaty. Tortillę z tuńczykiem można także zaserwować na obiad. W takim przypadku warto dodać do niej porcję ugotowanego ryżu oraz pomidory. Sprawi to, że posiłek stanie się bardziej sycący i odżywczy. Dodatek pomidorów nie jest jednak dobrym pomysłem jeśli danie nie ma być podawane od razu po przygotowaniu, ponieważ mogą one nieapetycznie rozmoknąć i zepsuć smak wrapów.
Tortillę z tuńczykiem polecamy spróbować z dodatkiem gotowanych jajek, startych na małych oczkach. Idealnie komponują się one z tuńczykiem oraz majonezem. Fani ostrzejszych smaków mogą także doprawić nadzienie niewielką ilością pikantnej papryczki chili.
Zobacz także: Niezastąpiona tortilla z łososiem, czyli przysmak wielu imprez
Tortilla z tuńczykiem — jak przygotować przekąskę?
Tortillę z tuńczykiem można przygotować z placków pełnoziarnistych, jak i kukurydzianych. Dowolność istnieje także podczas wyboru ryby — w przepisie sprawdzi się zarówno ta w zalewie z oleju, w sosie własnym, jak i w wodzie. Osoby, które preferują smak ogórków konserwowych, mogą z powodzeniem przygotować tortillę z tuńczykiem z ich dodatkiem, rezygnując z ogórków kiszonych. Jeżeli posiłek ma być serwowany w porze obiadowej, gotowe wrapy warto podpiec kilka minut na patelni, na grillu elektrycznym lub w piekarniku.