Sos z podgrzybków, jakiego nigdy nie jadłeś! Jego smak Cię zaskoczy

Sos z podgrzybków
Źródło: GettyImages

Składniki

Sos z podgrzybków

  • 30 g Maslo
  • 10 g Olej rzepakowy
  • 1 sztuka Cebula
  • 400 g Podgrzybki
  • 100 g Śmietanka 30%
  • 120 ml Woda
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 pęczek Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Podgrzybki oczyść starannie przy użyciu wilgotnej ściereczki lub gąbki. Unikaj długiego kontaktu grzybów z wodą. Następnie kapelusze oraz nóżki pokrój w cienkie plasterki.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój ją w drobną kostkę. Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  3. 3

    Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, odkrój łodygi, natomiast liście drobno posiekaj. 

  4. 4

    Na patelni rozgrzej masło wraz z olejem rzepakowym,  a gdy osiągną pożądaną temperaturę, dodaj pokrojoną cebulę i smaż ją przez ok. 3-4 minuty,  do momentu zeszklenia. 

  5. 5

    Kiedy cebula nabierze apetycznie złocistego koloru, na patelnię dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone wcześniej podgrzybki. Smaż je przez ok. 5 minut, a następnie dodaj wodę i duś dary lasu pod przykryciem przez kolejne 10 minut. Podgrzybki powinny stać się miękkie już przed wlaniem śmietanki. 

  6. 6

    Pod koniec przyrządzania aromatycznego sosu z podgrzybków na patelnię wlej śmietankę 30%, dip dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość starannie wymieszaj i ściągnij z palnika. Sos z podgrzybków to świetny dodatek do wielu dań mięsnych oraz wegetariańskich.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też