Najlepszy przepis na kurki w śmietanie. Koniecznie spróbuj!
Kurki w śmietanie to jeden z przepisów, które koniecznie trzeba znać, głównie ze względu na uniwersalny charakter receptury. Można je serwować z wieloma niezwykle różnorodnymi daniami. Doskonale komponują się z ryżem, makaronem, mięsem, czy naleśnikami w wersji wytrawnej. Kurki w śmietanie w wersji ekspresowej można podać nawet ze świeżym pieczywem — gwarantujemy, że nawet w tak prostym zestawieniu będą smakować obłędnie.
Składniki
Kurki w śmietanie
- 50 g Masło
- 1 kg Kurki
- 200 ml Śmietana 18%
- 1 sztuka Cebula
- 2 łyżki Posiekana natka pietruszki
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Kurki opłucz na sitku pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Większe grzyby pokrój na kawałki, natomiast mniejsze mogą pozostać w całości.
- 2
Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kosteczkę.
- 3
Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, odkrój łodygi, a natkę drobno posiekaj.
- 4
Nagrzej głęboką patelnię, dodaj na nią masło, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, wsyp przygotowane kurki.
- 5
Smaż grzyby przez ok. 15 minut. Tyle czasu powinno wystarczyć na całkowite odparowanie wody z patelni.
- 6
Po upływie wskazanego czasu dodaj także posiekaną natkę pietruszki oraz śmietanę, całość wymieszaj, a następnie dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.
- 7
Kurki w śmietanie gotuj przez ok. 2-3 minuty, następnie ściągnij je z palnika i podawaj z ulubionymi dodatkami.
Zobacz także:
Danie to jest wyjątkowo aromatyczne i ma perfekcyjnie kremową konsystencję. Sezon na kurki jest niezwykle krótki, dlatego warto go w pełni wykorzystać i przygotować z tych darów lasu niewiarygodnie pyszny sos. Grzyby te wyróżnia charakterystyczny wygląd, który sprawia, że nawet niedoświadczeni grzybiarze z łatwością je rozpoznają.
Kurki w śmietanie to przepis, który urozmaici niejedno danie. Warto przygotować tę smakowitą recepturę i podać często pojawiające się w jadłospisie dania w całkowicie nowej odsłonie. Dzięki nim, Twoje menu nie stanie się monotonne. Wypróbuj poniższy przepis na kurki w sosie śmietanowym i zachwyć ich smakiem swoich najbliższych.
Z czym podawać kurki w śmietanie?
Kurki w śmietanie z łatwością można wykorzystać do urozmaicenia wielu przepisów, które przewijają się w jadłospisie, czyniąc go powtarzalnym i bezbarwnym. Dodanie ich do makaronu czy ryżu zaowocuje rewelacyjnym efektem. Świetnie pasują ponadto jako dodatek do potraw mięsnych. Zarówno pieczenie, pulpeciki, jak i zrazy będą smakowały wyśmienicie ze smakowitymi kurkami w sosie śmietanowym. Jest to także fantastyczne uzupełnienie dań mącznych. Podane z naleśnikami czy ulubionymi kluskami z pewnością zachwycą domowników oraz przybyłych gości. Bardziej oryginalny pomysł na wykorzystanie tej receptury to podanie kurek w śmietanie do placków ziemniaczanych. To jednak nie wszystkie z możliwości. Jesteśmy przekonani, że kurki w sosie śmietanowym znajdą zastosowanie i w Twojej kuchni. Jest to bowiem sezonowy rarytas, którego obowiązkowo trzeba spróbować.
Zobacz także: Powalający sos z kurek — przepis na idealny dodatek do wielu potraw
Kurki w śmietanie — jak je przygotować?
Kurki w śmietanie można przygotować w łatwy sposób, zaledwie z kilku składników. Przepis ten równie dobrze smakuje przyrządzony z grzybów mrożonych, dzięki czemu także zimą można cieszyć się pysznymi kurkami w sosie. Recepturę warto także wzbogacić w dodatek czosnku, który nada recepturze bardziej wyrazistego smaku. Osoby, które nie przepadają za natką pietruszki na swoim talerzu, mogą przygotować ten przepis z porcją świeżego koperku, który także znakomicie pasuje do przepisu na kurki w śmietanie.