Najlepszy przepis na kurki w śmietanie. Koniecznie spróbuj!

Kurki w śmietanie
Źródło: GettyImages

Składniki

Kurki w śmietanie

  • 50 g Masło
  • 1 kg Kurki
  • 200 ml Śmietana 18%
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 łyżki Posiekana natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Kurki opłucz na sitku pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Większe grzyby pokrój na kawałki, natomiast mniejsze mogą pozostać w całości.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i posiekaj w drobną kosteczkę.

  3. 3

    Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, odkrój łodygi, a natkę drobno posiekaj.

  4. 4

    Nagrzej głęboką patelnię, dodaj na nią masło, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, wsyp przygotowane kurki.

  5. 5

    Smaż grzyby przez ok. 15 minut. Tyle czasu powinno wystarczyć na całkowite odparowanie wody z patelni.

  6. 6

    Po upływie wskazanego czasu dodaj także posiekaną natkę pietruszki oraz śmietanę, całość wymieszaj, a następnie dopraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym.

  7. 7

    Kurki w śmietanie gotuj przez ok. 2-3 minuty, następnie ściągnij je z palnika i podawaj z ulubionymi dodatkami.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też