Przepis na proste makaroniki. Teraz będziesz robić je sama

Makaroniki
Źródło: gettyimages.com

Składniki

Ciasteczka

  • 2 sztuki Białko jajka
  • 100 g Cukier puder
  • 60 g Zmielone migdały
  • 20 g Cukier

Krem

  • 0.5 Tabliczka Biała czekolada
  • 2 łyżki Śmietana

Przygotowanie

  1. 1

        Dzień przed przygotowywaniem makaroników wyciągnij jajka z lodówki i wybij białka, aby się ogrzały do temperatury pokojowej i odstały.

  2. 2

         Płatki migdałowe zmiel za pomocą blendera. Oczywiście możesz też kupić gotowe zmielone migdały, ale nie są one dostępne we wszystkich sklepach, więc czasami może okazać się, że jedynym wyjściem jest kupienie płatków migdałowych i zmielenie ich na mąkę. Po zmieleniu migdałów wymieszaj je z cukrem pudrem.

  3. 3

        Wybite do naczynia białka jaj ucieraj, a kiedy zacznie robić się piana zacznij dodawać powoli zwykły cukier. Kiedy piana zrobi się śnieżnobiała zacznij dodawać migdały z cukrem pudrem. Mieszaj gumową szpatułką. Jeśli chcesz, aby twoje makaroniki miały jakiś konkretny kolor, możesz dodać kroplę barwnika spożywczego.

  4. 4

        Tak przygotowaną masę przełóż do rękawa. Blachę wyłóż pergaminem lub papierem do pieczenia. Obetnij niewielka końcówkę rękawa cukierniczego i nakładaj niewielkie, okrągłe porcje na blachę. Tak przygotowane porcje odstaw na ok. godzinę, a następnie wstaw do nagrzanego na 150 stopni Celsjusza piekarnika i piecz 12 minut. Jeśli pieczesz drugą turę, skróć czas pieczenia do 10 minut.

  5. 5

        Po wyjęciu z piekarnika nie ruszaj makaroników do czasu aż całkowicie wystygną. W tym czasie przygotuj sobie krem. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do niej śmietanę. Jeśli chcesz uzyskać kolor możesz dodać też kakao lub barwnik spożywczy. Kiedy makaroniki wystygną przekładaj dwa ciasteczka przygotowanym kremem. Na koniec możesz je posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem, polewą albo czekoladą.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też