Prosty przepis na muffinki czekoladowe — musisz ich spróbować!

Muffinki czekoladowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Muffinki czekoladowe

  • 300 g Mąka pszenna
  • 170 ml Mleko
  • 2 Jajko
  • 150 g Czekolada
  • 3 łyżki Kakao
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 150 g Masło
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 200 g Cukier
  • 1 łyżka Cukier wanilinowy

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C, wybierając tryb z termoobiegiem. Bez termoobiegu należy ustawić piekarnik na 200 st. C (tryb pieczenia: góra-dół).

  2. 2

    Masło umieść w niedużym rondelku i umieść na palniku. Kiedy się rozpuści, odłóż je na bok, by ostygło.

  3. 3

    Czekoladę połam na drobne kawałki. Możesz ją także posiekać, za pomocą noża.

  4. 4

    Przygotuj dużą miskę, w której połączone zostaną składniki na muffinki czekoladowe. Najpierw rozpocznij od suchych produktów. Do miski wsyp mąkę pszenną, wraz z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia oraz kakao. Po wymieszaniu składników dodaj również oba rodzaje cukru.

  5. 5

    W oddzielnym naczyniu połącz mokre składniki. Jajka i mleko wymieszaj za pomocą miksera. Możesz również skorzystać z kuchennej rózgi. Starannie wymieszane składniki wlej do miski z suchymi składnikami i dobrze wymieszaj całość. Po chwili do masy dodaj ostudzone masło wraz z kawałkami połamanej czekolady. Teraz wystarczy, że ciasto na muffinki czekoladowe wymieszasz kilkoma ruchami łyżki, a masa będzie nadawać się do nałożenia do foremek.

  6. 6

    Przygotowane ciasto czekoladowe nakładaj łyżką do połowy wysokości papilotek (bądź specjalnej formie na muffiny). Ciasto znacznie urośnie podczas pieczenia, dlatego rekomendujemy, by nie nałożyć go zbyt dużo, ponieważ wypłynie z formy, przez co straci na estetyce i dodatkowo zabrudzi piekarnik.

  7. 7

    Muffinki czekoladowe włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 20 minut, zaglądając, czy ciasto jest już gotowe w środku. W tym celu warto przeprowadzić test “suchego patyczka”. Jeśli patyczek zanurzony w muffinki będzie czysty po jego wyjęciu, wypiek jest gotowy do wyciągnięcia z piekarnika. 

     

    Może zainteresować Cię także przepis na ciasto murzynek.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też