Kompot z jabłek, zdrowy sposób na orzeźwienie
Kompot z jabłek to doskonały pomysł na tani i zdrowy napój, który możesz zrobić o każdej porze roku. Kompot z jabłek możesz przygotować na bieżąco, dzięki temu masz świeży i smaczny sok każdego dnia. Jeśli chcesz urozmaicić smak kompotu z jabłek, wystarczy dodać do niego inny owoc. Jabłka to także doskonały składnik do przygotowania kompotów na zimę. Zobacz, jak zrobić kompot z jabłek na dwa sposoby.
Składniki
Kompot z jabłek przepis
- 2 kg Jabłko
- 3 litry Woda
- 3 gałązki Mięta
- 3 łyżki Cukier
- 0.5 Szklanka Wiśnie
Przygotowanie
- 1
Jabłka umyj w zimnej wodzie, wytrzyj i podziel na ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne i podziel jabłka na mniejsze części.
- 2
Przygotowane jabłka wsyp do garnka, dodaj wodę, cukier i wiśnie. Gotuj przez 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj miętę, wymieszaj, przestudź.
- 3
Gotowy kompot z jabłek przelej do dzbanka.
Zobacz także:
Jakie jabłka nadają się do kompotu?
Do przygotowania kompotu nadaje się każdy rodzaj jabłek. Można użyć jednego rodzaju jabłek lub pomieszać je. Dobrym sposobem jest wybrać jabłka o podobnym kolorze, z jasnych - zielonych lub żółtych jabłek wyjdzie bardzo jasny kompot, warto wtedy dodać do nich żółte śliwki np. mirabelki, które podbiją smak kompotu. Do czerwonych jabłek warto dodać inny sezonowy, czerwony owoc. W tej roli dobrze sprawdzą się wiśnie, truskawki oraz porzeczki. Niezależnie od tego, po jaki rodzaj jabłek sięgniesz, pamiętaj o tym, aby jabłka były zdrowe, bez oznak wstępnego rozkładu. Przypominamy, że do kompotu dodajemy jabłka ze skórką.
Kompot z jabłek na zimę
Jabłka to bardzo wdzięczny produkt, który sprawdza się w wielu sytuacjach. Doskonale nadaje się do długiego przechowywania, w formie przetworów. Zamknięcie jabłek w słoiku to sposób na zdrowy, tani i smaczny zimowy napój. Jak zrobić kompot z jabłek na zimę? To proste. Przygotuj zdrowe, świeże i jędrne jabłka. Możesz użyć jednego rodzaju jabłek, ale nie musisz. Owoce umyj w zimnej wodzie, osusz, podziel na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Każdy kawałek przekrój na pół. Przygotowane jabłka włóż do słoika, zasyp cukrem i zalej wodą tak, aby poziom sięgał do szyjki słoika. Zakręć słoiki i pasteryzuj kompot.
Jakie proporcje do kompotu z jabłek na zimę?
Kompot z jabłek na zimę powstaje w wyniku połączenia jabłek z cukrem i wodą. Pod wpływem pasteryzacji oraz czasu poszczególne składniki łączą się, a owoce oddają smak wodzie. Na jeden kilogram jabłek (bez obierania i wycinania gniazd) przypada szklanka cukru. Taka ilość jabłek wystarcza na przygotowanie dwóch litrowych słoików. Całość należy dopełnić wodą. Jej ilość uzależniona jest od tego jak ściśle ułożysz jabłka w słoiku. Porada: jabłka możesz układać dosyć ściśle, w czasie pasteryzacji owoce zmniejszą swoją objętość.
Jakie słoiki wybrać do kompotu z jabłek na zimę?
Jabłka mają delikatny smak, dlatego też najlepiej zrobić kompot w dużych słoikach, czyli litrowych, a nawet 3 litrowych. W słoiku mniejszym niż 1 litr przygotujesz kompot dla jednej, maksymalnie dla dwóch osób. Słoiki i nakrętki na kompot umyj w ciepłej wodzie, następnie przelej wrzątkiem i dokładnie wysusz.
Pasteryzacja kompotu z jabłek
Kompot z jabłek można pasteryzować na dwa sposoby: na mokro i na sucho. Pierwszy sposób wymaga użycia garnka z wodą, drugi piekarnika. Pasteryzacja w piekarniku polega na wygrzaniu słoików w temperaturze 120 stopni. Litrowe słoiki należy wygrzewać przez 25 minut, a 3 litrowe przez 35. Czas pasteryzacji w piekarniku liczymy od momentu nagrzania piekarnika. Pasteryzacja na mokro polega na powolnym gotowaniu słoików. Na dno garnka należy włożyć szmatkę, na nie słoiki. Całość zalać wodą do ¾ wysokości słoika i gotować na wolnym ogniu przez 7 minut. Po zakończeniu pasteryzacji słoiki trzeba ułożyć nakrętką do dołu. Zimny kompot należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Przygotowany kompot z jabłek można spożyć po miesiącu od pasteryzacji, a przechowywać w dobrych warunkach nawet przez rok.