Flaki z kani — wegetariańska wersja gęstej zupy polskiej

Flaki z kani
Źródło: GettyImages

Składniki

Flaki z kani

  • 4 sztuki
  • 2 litry Woda
  • 150 g Cebula
  • 200 g Marchew
  • 4 łyżki Olej rzepakowy
  • 100 ml Koncentrat pomidorowy
  • 120 g Pietruszka
  • 1 łyżka Majeranek
  • 10 sztuk Ziele angielskie
  • 1 łyżeczka Ostra papryka mielona
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 4 sztuki Liście laurowe
  • 2 Szczypty Gałka muszkatołowa
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona

Przygotowanie

  1. 1

    Marchew oraz korzeń pietruszki obierz, odetnij ich końce, a następnie zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach. 

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój ją w kostkę.

  3. 3

    W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj posiekaną wcześniej cebulę. Smaż ją przez ok. 3-4 minuty, a następnie dodaj także startą marchewkę oraz pietruszkę.

  4. 4

    Do garnka wlej wodę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz czarny pieprz mielony). Naczynie przykryj pokrywką, a gdy zawartość garnka zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika na minimalną i kontynuuj gotowanie przez kolejne 25 minut. Po tym czasie warzywa powinny stać się miękkie. 

  5. 5

    W międzyczasie kanie starannie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz delikatnie ręcznikiem papierowym. Grzyby pokrój w paski o grubości ok. 1 cm.

  6. 6

    Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i dodaj na gorący tłuszcz kanie. Smaż je przez 4-5 minut, a następnie przełóż do garnka z gotującymi się warzywami. 

  7. 7

    Flaki z kani gotuj przez następne 10 minut. Do zupy dodaj także majeranek, papryki, gałkę muszkatołową oraz koncentrat pomidorowy i starannie wymieszaj. 

  8. 8

    Pod koniec gotowania skosztuj zupę i w razie potrzeby dopraw ją do smaku. Flaki z kani smakują rewelacyjnie serwowane z kromkami świeżego pieczywa. Można również podawać je z chrupiącymi grzankami — ten dodatek odmieni tradycyjny charakter dania. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też