Flaki z kani — wegetariańska wersja gęstej zupy polskiej
Flaki z kani to innowacyjny przepis, uwielbiany nie tylko przez miłośników grzybobrania. Jest to smakowita alternatywa dla klasycznego odpowiednika tego dania. Flaki z kani warto przyrządzić, gdy lasy obfitują w te grzyby, co przypada na okres od lipca do listopada. Właśnie wtedy można wykonać tę smakowitą zupę ze świeżych grzybów. Osoby, które nie zdążyły przygotować potrawy w sezonie, mogą także wykorzystać grzyby mrożone. To doskonała informacja, która daje możliwość cieszenia się smakiem flaków z kani przez cały rok.
Składniki
Flaki z kani
- 4 sztuki
- 2 litry Woda
- 150 g Cebula
- 200 g Marchew
- 4 łyżki Olej rzepakowy
- 100 ml Koncentrat pomidorowy
- 120 g Pietruszka
- 1 łyżka Majeranek
- 10 sztuk Ziele angielskie
- 1 łyżeczka Ostra papryka mielona
- 0.5 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 4 sztuki Liście laurowe
- 2 Szczypty Gałka muszkatołowa
- 1 łyżeczka Sól
- 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
Przygotowanie
- 1
Marchew oraz korzeń pietruszki obierz, odetnij ich końce, a następnie zetrzyj warzywa na tarce o dużych oczkach.
- 2
Cebulę obierz z łupin, a następnie pokrój ją w kostkę.
- 3
W dużym garnku rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj posiekaną wcześniej cebulę. Smaż ją przez ok. 3-4 minuty, a następnie dodaj także startą marchewkę oraz pietruszkę.
- 4
Do garnka wlej wodę, dodaj przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz czarny pieprz mielony). Naczynie przykryj pokrywką, a gdy zawartość garnka zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika na minimalną i kontynuuj gotowanie przez kolejne 25 minut. Po tym czasie warzywa powinny stać się miękkie.
- 5
W międzyczasie kanie starannie opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz delikatnie ręcznikiem papierowym. Grzyby pokrój w paski o grubości ok. 1 cm.
- 6
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego i dodaj na gorący tłuszcz kanie. Smaż je przez 4-5 minut, a następnie przełóż do garnka z gotującymi się warzywami.
- 7
Flaki z kani gotuj przez następne 10 minut. Do zupy dodaj także majeranek, papryki, gałkę muszkatołową oraz koncentrat pomidorowy i starannie wymieszaj.
- 8
Pod koniec gotowania skosztuj zupę i w razie potrzeby dopraw ją do smaku. Flaki z kani smakują rewelacyjnie serwowane z kromkami świeżego pieczywa. Można również podawać je z chrupiącymi grzankami — ten dodatek odmieni tradycyjny charakter dania.
Zobacz także:
Flaki z kani to przepis banalnie prosty w przygotowaniu. Największą trudnością może okazać się znalezienie w lesie tych smakowitych grzybów. Zupa stanowi niezwykle odżywczy i sycący posiłek. Warto serwować flaki z kani w towarzystwie świeżego pieczywa lub przyrządzić domowe grzanki z porcją ciągnącego sera. Receptura ta doskonale sprawdzi się do długiego przechowywania — wystarczy odpowiednio przygotować słoje, a po napełnieniu ich gęstą zupą, poddać procesowi pasteryzacji. Dzięki temu flaki z kani można mieć zawsze w spiżarni i zajadać się nimi, gdy tylko najdzie Cię na nie ochota.
Zobacz także: Flaki z boczniaków — bezmięsna wersja tradycyjnego przepisu na flaki
Jak urozmaicić podstawowy przepis na flaki z kani?
Flaki z kani warto przyrządzić według poniższej, sprawdzonej receptury, jednak osobom, które kochają kuchenne eksperymenty, rekomendujemy wprowadzenie kilku drobnych modyfikacji. Jedną z najczęściej dokonywanych zmian jest zastąpienie zawartej w przepisie wody bulionem warzywnym. Osoby, które nie przestrzegają diety wegańskiej, mogą także wykorzystać bulion wołowy, który sprawi, że flaki z kani staną się niebywale podobne do mięsnego odpowiednika. Do tej aromatycznej zupy warto również dodać inne rodzaje grzybów. Kanie w smaku oraz strukturze najbardziej będą przypominać wołowe żołądki, jednak zachęcamy, aby przepis wzbogacić w kilka innych darów lasu.