Barszcz rybny chrzanowy Grzegorza Łapanowskiego, specjalnie dla Smak.pl

Barszcz rybny chrzanowy
Źródło: Kamil Zieliński - Studio Zielnik / Stylizacja Tomasz Podlasiewski.

Składniki

  • 1.5 litr Bulion rybny
  • 800 g Buraki
  • 1 sztuka Marchew
  • 2 sztuki Cebula
  • 150 g Seler
  • Liście laurowe
  • Majeranek
  • 100 g Chrzan
  • 120 ml Śmietanka 36%
  • Ziele angielskie

Przygotowanie

  1. 1

    Warzywa zetrzyj na tarce. Jak masz robot kuchenny z taką funkcją, to użyj go. Szkoda się męczyć.

  2. 2

    Warzywa, liść i ziele dodaj do bulionu i zagotuj. Nie gotuj, parz. Kilkanaście minut.

  3. 3

    Odstaw zupę, by „naciągnęła”, np. na 2-3 godziny. Po tym czasie znowu podgrzej. Parz na minimalnym ogniu kilkanaście minut.

  4. 4

    Odcedź zupę, dodaj śmietankę i chrzan. Dopraw solą i ewentualnie pieprzem.

  5. 5

    Podawaj z kremowym puree ziemniaczanym. Jeśli chcesz i masz, z gotowanym na miękko jajkiem kurzym lub przepiórczym. Koperkiem, szczypiorkiem, z parzoną rybą. Dowolnie.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też