Makaron z dynią — rewelacyjny posiłek dla fanów wyjątkowych przepisów
Makaron z dynią to fantastyczny pomysł, na lekki obiad bez dodatku mięsa. Receptura ta z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wegetarianom, a niewielkie modyfikacje sprawią, że również weganie będą mogli rozkoszować się jej smakiem. Makaron z dynią to oryginalny i niesztampowy przepis, który pozwoli wprowadzić do domowego jadłospisu powiew świeżości.
Składniki
Makaron z dynią
- 200 g Pomidory koktajlowe
- 400 g Obrana dynia
- 1 łyżka Zioła prowansalskie
- 150 g Ser feta
- 8 łyżek Oliwa z oliwek
- 200 g Makaron
- 4 sztuki Suszone pomidory w oleju
- 1 garść Świeża bazylia
Przygotowanie
- 1
Dynię obierz ze skóry, wykrój z jej wnętrza pestki oraz włókna, a następnie pokrój ją w kostkę o boku ok. 2 cm.
- 2
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj kawałki dyni. Smaż ją na średniej mocy palnika przez ok. 15 minut, do chwili, w której stanie się miękka i ładnie przypieczona. Pod koniec podsmażania dodaj zioła prowansalskie lub inne preferowane przyprawy, starannie wymieszaj i ściągnij naczynie z kuchenki.
- 3
Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój w cienkie plasterki.
- 4
Ser feta pokrój w kostkę.
- 5
Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, a następnie przekrój na połowę
- 6
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie odcedź go i umieść w salaterce.
- 7
Do miski z pastą dodaj również pokrojoną w kostkę fetę, dynię, plasterki suszonych pomidorów oraz pomidorki koktajlowe. Wszystkie składniki wymieszaj i nakładaj na talerze.
Makaron z dynią podawaj udekorowany liśćmi świeżej bazylii.
Zobacz także:
Makaron z dynią to smakowita receptura, którą można przyrządzić z kilku ogólnodostępnych składników. To sycące i odżywcze danie stanowi niebywale wartościowy element codziennej diety. Makaron z dynią to doskonały dowód na to, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne i niesmaczne. Przysmak ten rozpieszcza kubki smakowe, a jednocześnie dostarcza organizmowi wielu niezbędnych witamin i składników mineralnych.
Komu zasmakuje makaron z dynią?
Przepis na makaron z dynią przypadnie do gustu każdego miłośnika pasty. Receptura nie zakłada wykorzystania dodatku mięsnego, przez co mogą rozkoszować się nią osoby na diecie wegetariańskiej. Gwarantujemy jednak, że obiad ten zasmakuje także sympatykom mięsa. Wszystkie składniki, jak i przyprawy zostały dobrane w taki sposób, by rozpieszczać kubki smakowe nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Jako że dynia jest rośliną kojarzoną głównie z jesienią, przepis na makaron z dynią stanowi wspaniały posiłek sezonowy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by obiad wykonać z mrożonego produktu. Wówczas posiłek może gościć na stole niezależnie od pory roku.
Zobacz także: Makaron z grzybami — przepis dla każdego entuzjasty dobrej pasty
Jak przygotować makaron z dynią? Najlepsze porady i wskazówki
Aby przyrządzić smakowity makaron z dynią, najlepiej sięgnąć po odmianę piżmową, zwyczajną lub prowansalską. Wyzwaniem może okazać się obieranie jej ze skóry — ze względu na twardą strukturę trzeba odkrajać jej kawałki niezwykle ostrożnie. Makaron z dynią wykonany zgodnie z poniższą recepturą, przyrządzony jest z dodatkiem fety, jednak równie dobrze wykorzystać można mozzarellę, burratę lub ser pleśniowy. Doskonałym dodatkiem okażą się również liście świeżego szpinaku, które pięknie prezentują się pomiędzy pomarańczowymi kosteczkami dyni.
Wybierając kształt pasty, warto kierować się wyłącznie osobistymi preferencjami kulinarnymi. Rekomendujemy sięgnąć po tagliatelle, spaghetti, penne lub świderki. Makaron z dynią można również przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zrezygnować z dodatku sera feta i zastąpić go porcją płatków drożdżowych. W takim przypadku polecamy także upewnić się, że zastosowana pasta nie zawiera dodatku jaj.