Makaron z dynią — rewelacyjny posiłek dla fanów wyjątkowych przepisów

Makaron z dynią
Źródło: GettyImages

Składniki

Makaron z dynią

  • 200 g Pomidory koktajlowe
  • 400 g Obrana dynia
  • 1 łyżka Zioła prowansalskie
  • 150 g Ser feta
  • 8 łyżek Oliwa z oliwek
  • 200 g Makaron
  • 4 sztuki Suszone pomidory w oleju
  • 1 garść Świeża bazylia

Przygotowanie

  1. 1

    Dynię obierz ze skóry, wykrój z jej wnętrza pestki oraz włókna, a następnie pokrój ją w kostkę o boku ok. 2 cm. 

  2. 2

    Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, a gdy osiągnie pożądaną temperaturę, dodaj kawałki dyni. Smaż ją na średniej mocy palnika przez ok. 15 minut, do chwili, w której stanie się miękka i ładnie przypieczona. Pod koniec podsmażania dodaj zioła prowansalskie lub inne preferowane przyprawy, starannie wymieszaj i ściągnij naczynie z kuchenki.

  3. 3

    Suszone pomidory odsącz z zalewy i pokrój w cienkie plasterki. 

  4. 4

    Ser feta pokrój w kostkę.

  5. 5

    Pomidorki koktajlowe umyj, osusz, a następnie przekrój na połowę

  6. 6

    Makaron ugotuj w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu. Następnie odcedź go i umieść w salaterce.

  7. 7

    Do miski z pastą dodaj również pokrojoną w kostkę fetę, dynię, plasterki suszonych pomidorów oraz pomidorki koktajlowe. Wszystkie składniki wymieszaj i nakładaj na talerze.

     

    Makaron z dynią podawaj udekorowany liśćmi świeżej bazylii.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też