Tzatziki
Pod nazwą Tzatziki kryje się smaczny dip grecki, w którym główną rolę odgrywa ogórek zielony. Dodaje się do niego czosnek i koperek, a całość zwieńczona jest gęstym greckim jogurtem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Sos Tzatziki do perfekcji doprowadzany jest na koniec przyprawami — solą oraz pieprzem.
Autor:
Smak.pl
Sosy i dipy
Kuchnia grecka
Kuchnie świata
Łatwe dania
Na skróty
Dania do 15 minut
Główne składniki
Warzywa
Nabial
Przekąski
Fit przekąski
Strefa Fit
Dania wegetariánskie
REKLAMA
Składniki
- 1 sztuka Ogórek zielony
- 2 ząbki Czosnek
- 1 pęczek Koperek
- 2 opakowania Jogurt grecki
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 łyżka Sok z cytryny
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Zetrzyj ogórka na tarce i wyciśnij z niego nadmiar wody. Następnie do ogórka dodaj przepuszczony przez praskę czosnek, posiekany pęczek koperku i jogurt grecki.
- 2
Całość dokładnie wymieszaj. Następnie do sosu dodaj sok z cytryny i oliwę z oliwek. Na koniec tzatziki dopraw solą i pieprzem. Jeśli jesteś miłośnikiem mięty, możesz posiekać kilka świeżych listków i wzbogacić nimi smak greckiego specjału.
- 3
Tzatziki podawaj odpowiednio schłodzone.
REKLAMA