Ciasto francuskie ze szpinakiem
Szpinak można przygotować na wiele rozmaitych sposobów. Jednym z nich są paluchy z ciasta francuskiego. Ta chrupiąca przekąska smakuje małych i dużym, dlatego warto poznać przepis na ciasto francuskie ze szpinakiem.
Składniki
- 100 g Świeży szpinak
- 275 g Ciasto francuskie
- 2 ząbki Czosnek
- 4 łyżki Mozzarella starta
- 1 Jajko
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- Czarnuszka
- 1 szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Przygotuj blachę, na której będziesz piec ciasto francuskie ze szpinakiem. Wystarczy, że wyłożysz ją papierem do pieczenia.
- 2
Do blendera włóż świeże liście szpinaku, startą mozzarellę, czosnek, przyprawy i oliwę z oliwek. Wymienione składniki zblenduj na gładką masę.
- 3
Na blacie rozsyp odrobinę mąki pszennej i połóż na niej płat ciasta francuskiego. Delikatnie go rozwałkuj, po czym na całej powierzchni rozsmaruj przygotowaną pastę szpinakową.
REKLAMA - 4
Ciasto francuskiego podziel na pół i zacznij wydzielać prostokątne fragmenty, o szerokości nie większej niż 1 cm. Każdy z nich zawijaj na kształt świderka i ułóż na blasze do pieczenia.
- 5
Jajko rozkłóć widelcem i posmaruj nim ciasto francuskie ze szpinakiem. Paluchy posyp czarnuszką i piecz ok. 10 minut z funkcją termoobiegu.
- 6
Posiłek nadaje się dla dzieci od 12. miesiąca życia.
Zobacz także:
- Serowe paluchy z ciasta francuskiego
- Wytrawne ślimaczki z ciasta francuskiego
- Paszteciki z ciasta francuskiego