Ciasto francuskie ze szpinakiem

Ciasto francuskie ze szpinakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 100 g Świeży szpinak
  • 275 g Ciasto francuskie
  • 2 ząbki Czosnek
  • 4 łyżki Mozzarella starta
  • 1 Jajko
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • Czarnuszka
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Przygotuj blachę, na której będziesz piec ciasto francuskie ze szpinakiem. Wystarczy, że wyłożysz ją papierem do pieczenia.

  2. 2

    Do blendera włóż świeże liście szpinaku, startą mozzarellę, czosnek, przyprawy i oliwę z oliwek. Wymienione składniki zblenduj na gładką masę.

  3. 3

    Na blacie rozsyp odrobinę mąki pszennej i połóż na niej płat ciasta francuskiego. Delikatnie go rozwałkuj, po czym na całej powierzchni rozsmaruj przygotowaną pastę szpinakową.

  4. 4

    Ciasto francuskiego podziel na pół i zacznij wydzielać prostokątne fragmenty, o szerokości nie większej niż 1 cm. Każdy z nich zawijaj na kształt świderka i ułóż na blasze do pieczenia.

  5. 5

    Jajko rozkłóć widelcem i posmaruj nim ciasto francuskie ze szpinakiem. Paluchy posyp czarnuszką i piecz ok. 10 minut z funkcją termoobiegu.

  6. 6

    Posiłek nadaje się dla dzieci od 12. miesiąca życia.

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też