Bezglutenowe ciasteczka gryczane z orzechami włoskimi

Ciasteczka gryczane z orzechami włoskimi
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 60 g Cukier kokosowy
  • 80 g Masło
  • 50 g Orzechy włoskie
  • 50 g Suszona żurawina
  • 120 g Mąka gryczana
  • 0.5 Łyżeczka Mielony cynamon
  • 2 łyżki Mleko

Przygotowanie

  1. 1

    W misce dokładnie wymieszaj masło z cukrem.

  2. 2

    Dodaj posiekane orzechy, włoskie suszone owoce i ponownie wymieszaj.

  3. 3

    Na koniec do ciasta bezglutenowego dodaj mąkę gryczaną z cynamonem. Jeśli masa jest zbyt krucha, dodaj do niej 2 łyżki mleka.

  4. 4

    Przykryj miskę folią i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

  5. 5

    Ze schłodzonego ciasta formuj kuleczki, które delikatnie spłaszcz w dłoniach i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. 6

    Bezglutenowe ciastka gryczane piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 8 minut.

  7. 7

    Ciasteczka podawaj ze szklanką mleka — smakują fantastycznie!

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też