Kurczak w tempurze

Kurczak w tempurze
Źródło: StockFood

Składniki

  • 300 g Pierś z kurczaka
  • 2 Jajko
  • 50 g Mąka pszenna
  • 100 g Panierka do tempury
  • 1 litr Olej
  • Pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Oczyść pierś z kurczaka i pokrój ją w cienkie paski. Następnie dopraw mięso odrobiną pieprzu i soli. Jeśli preferujesz wyraziste, pikantne smaki, możesz dodać również papryczkę chili i curry.

  2. 2

    Przygotuj składniki na panierkę. Do jednego talerza wsyp mąkę, w drugim roztrzep jajko z zimną wodą (ok. 2 łyżkami), a w ostatniej panierkę do tempury.

  3. 3

    Kawałki kurczaka zanurz w mące, po czym przejdź do masy jajecznej, a na końcu do tempury obtoczenia mięsa w panierce do tempury.

  4. 4

    Kurczaka w tempurze smaż na rozgrzanym oleju, aż panierka nabierze złotego koloru i stanie się chrupiąca. Mięsne przysmaki inspirowane kuchnią tajską możesz podawać w towarzystwie pikantnego sosu pomidorowego lub z domowym sosem czosnkowym.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też