Kurczak w tempurze
Kawałki aromatycznego kurczaka pokryte chrupiącą panierką. Kurczaka w tempurze możesz podawać jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.
Składniki
- 300 g Pierś z kurczaka
- 2 Jajko
- 50 g Mąka pszenna
- 100 g Panierka do tempury
- 1 litr Olej
- Pieprz
- Sól
Przygotowanie
- 1
Oczyść pierś z kurczaka i pokrój ją w cienkie paski. Następnie dopraw mięso odrobiną pieprzu i soli. Jeśli preferujesz wyraziste, pikantne smaki, możesz dodać również papryczkę chili i curry.
- 2
Przygotuj składniki na panierkę. Do jednego talerza wsyp mąkę, w drugim roztrzep jajko z zimną wodą (ok. 2 łyżkami), a w ostatniej panierkę do tempury.
- 3
Kawałki kurczaka zanurz w mące, po czym przejdź do masy jajecznej, a na końcu do tempury obtoczenia mięsa w panierce do tempury.
REKLAMA - 4
Kurczaka w tempurze smaż na rozgrzanym oleju, aż panierka nabierze złotego koloru i stanie się chrupiąca. Mięsne przysmaki inspirowane kuchnią tajską możesz podawać w towarzystwie pikantnego sosu pomidorowego lub z domowym sosem czosnkowym.
Zobacz także: