Sernik z kruszonką i makiem

Sernik z kruszonką i makiem
Źródło: GettyImages

Składniki

Nadzienie makowo-serowe

  • 400 ml Mleko
  • 150 g Cukier
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 100 g Masło
  • 200 g Mak mielony
  • 600 g Twaróg
  • 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku
  • 3 Jajko

Kruszonka

  • 300 g Mąka pszenna
  • 150 g Cukier
  • 150 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    W misce wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj zmiękczone masło. Składniki zacznij wyrabiać w dłoniach,  przetwarzając je opuszkami palców na pyszną kruszonkę.

  2. 2

    2/3 ze sporządzonego ciasta kruchego wyłóż na dno tortownicy (24 cm średnicy), dociśnij i wyrównaj spód rękami. Resztę kruszonki odłóż na później — posłuży do posypania wierzchu ciasta makowego. Formę z kruchym ciastem włóż do lodówki i przechowuj ją tam, aż do przygotowania nadzienia.

  3. 3

    Do rondelka włóż mleko, dodaj cukier, cukier waniliowy i masło. Podgrzewaj składniki na średnim ogniu, mieszając zawartość od czasu do czasu.

  4. 4

    Doprowadź mieszankę do wrzenia, a gdy zacznie bulgotać, dodaj zmielony mak, starannie wymieszaj i gotuj razem przez ok. 3 minuty. Następnie zdejmij rondel z palnika, przykryj pokrywką i odstaw na 15 minut.

  5. 5

    W międzyczasie zacznij ubijać twarożek razem z budyniem w proszku i stopniowo dodawaj do masy całe jajka  (jedno po drugim). Twarogu zalej schłodzoną mieszanką mleka z makiem i ubij całość na gładką masę.

  6. 6

    Gotowe nadzienie przełóż do tortownicy, a wierzch posyp pozostałą kruszonką. Sernik z kruszonką i makiem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 60-70 minut.

  7. 7

    Ciasto odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie wypiek włóż do lodówki i przechowuj w niej przynajmniej 2 godz.

     

    Wypróbuj także przepis na pysznego makowca.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też