Sernik z kruszonką i makiem
Doskonały tort makowy z twarożkiem, który zawsze wychodzi miękki, lekki i puszysty. Z powodzeniem sprawdzi się jako główny deser na świątecznym stole, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować to ciasto ot tak, bez większej okazji.
Składniki
Nadzienie makowo-serowe
- 400 ml Mleko
- 150 g Cukier
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 100 g Masło
- 200 g Mak mielony
- 600 g Twaróg
- 1 opakowanie Budyń waniliowy w proszku
- 3 Jajko
Kruszonka
- 300 g Mąka pszenna
- 150 g Cukier
- 150 g Masło
Przygotowanie
- 1
W misce wymieszaj mąkę z cukrem i dodaj zmiękczone masło. Składniki zacznij wyrabiać w dłoniach, przetwarzając je opuszkami palców na pyszną kruszonkę.
- 2
2/3 ze sporządzonego ciasta kruchego wyłóż na dno tortownicy (24 cm średnicy), dociśnij i wyrównaj spód rękami. Resztę kruszonki odłóż na później — posłuży do posypania wierzchu ciasta makowego. Formę z kruchym ciastem włóż do lodówki i przechowuj ją tam, aż do przygotowania nadzienia.
- 3
Do rondelka włóż mleko, dodaj cukier, cukier waniliowy i masło. Podgrzewaj składniki na średnim ogniu, mieszając zawartość od czasu do czasu.
- 4
Doprowadź mieszankę do wrzenia, a gdy zacznie bulgotać, dodaj zmielony mak, starannie wymieszaj i gotuj razem przez ok. 3 minuty. Następnie zdejmij rondel z palnika, przykryj pokrywką i odstaw na 15 minut.
- 5
W międzyczasie zacznij ubijać twarożek razem z budyniem w proszku i stopniowo dodawaj do masy całe jajka (jedno po drugim). Twarogu zalej schłodzoną mieszanką mleka z makiem i ubij całość na gładką masę.
- 6
Gotowe nadzienie przełóż do tortownicy, a wierzch posyp pozostałą kruszonką. Sernik z kruszonką i makiem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz przez 60-70 minut.
- 7
Ciasto odstaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie wypiek włóż do lodówki i przechowuj w niej przynajmniej 2 godz.
Wypróbuj także przepis na pysznego makowca.
Przepis na sernik z kruszonką i makiem to doskonałe rozwiązanie dla fanów makowca i sernika. Jeśli do tej pory stałeś przed dylematem, jakie ciasto upiec tym razem, mamy na to radę! Wypróbuj przepis na tort makowy z twarożkiem, który łączy dwa ciasta w jednej odsłonie. Wierzch deseru pokryta jest doskonałą kruszonką, a dno wypieku udoskonala kruche ciasto. Nadzienie makowo-serowe pozwoli rozpieścić nawet najbardziej wybredne kubki smakowe. Jest puszyste i rozpływa się w ustach.
Na jakie okazje warto przygotować sernik z kruszonką i makiem?
To ciasto 2w1, które nadaje się na wiele okazji — Wielkanoc, Boże Narodzenie, ale i urodziny bliskiej osoby czy po prostu — przekąskę do niedzielnej kawy. Przygotowując wypiek w tortownicy, można uzyskać bardzo efektowny i atrakcyjnie prezentujący się deser, dlatego warto poznać przepis i mieć go w zanadrzu.
Ciasto serowo-makowe z pewnością podbije serca wielbicieli słodkości. Masa serowo-makowa to idealne połączenie smaków, a kruszonka, która zwieńcza wierzch deseru, jest przepisem na kulinarny sukces.
Przygotowanie ciasta serowo-makowego — garść porad
Do przygotowania tortu makowego z twarożkiem potrzebna będzie tortownica o średnicy 24 cm. Dzięki niej ciasto nabierze bardziej formalnego, eleganckiego wyglądu. Okrągła forma pozwoli ponadto na wygodne krojenie ciasta — trójkątne kawałki tego wypieku prezentują się naprawdę apetycznie, przez co z pewnością zachęcą do skosztowania niejednego łasucha.