Mazurek kajmakowy
Mazurek to tradycyjne ciasto polskie, przyrządzane na Święta Wielkanocne. Ten prosty przysmak przywołuje czasy dzieciństwa — zobacz, jak zrobić pyszny mazurek z kajmakiem.
Składniki
Kruche ciasto
- 1 Jajko
- 150 g Masło
- 300 g Mąka pszenna
- 80 g Cukier
Dodatki
- 1 puszka Masa krówkowa
- 180 g Dżem malinowy
- 30 Czekolada
- Płatki migdałowe
Przygotowanie
- 1
Przygotuj kruche ciasto. Połącz wszystkie składniki, tj. jajko, masło, mąkę oraz cukier puder i zacznij ugniatać je ręcznie, aż do momentu wypracowania jednolitego ciasta. Uformuj go w bochenek, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.
- 2
Po godzinie odwiń ciasto z folii i ugniataj przez chwilę, by stało się bardziej miękkie. Połóż je na arkuszu papieru do pieczenia i rozwałkuj na większy placek. Następnie używając nożyka, obetnij fragmenty ciasta tak, żeby utworzyć z niego ładny prostokąt. Przygotowane ciasto połóż na blasze do pieczenia.
- 3
Z odkrojonych fragmentów ciasta wykonaj wałeczki i uformuj z nich brzegi mazurka kajmakowego.
REKLAMA - 4
Warstwę dżemu malinowego rozsmaruj na kruchym cieście.
- 5
Ciasto piecz w temperaturze 180 st. C (tryb góra/dół) przez 25 minut.
- 6
Kiedy mazurek ostygnie rozsmaruj na nim masę krówkową. Warto ją najpierw przemieszać, żeby stała się bardziej gładka.
- 7
Mazurek kajmakowy już prawie gotowy. Teraz udekoruj go według własnego pomysłu — np. czekoladą i migdałami.