Mazurek kajmakowy

Mazurek kajmakowy
Źródło: GettyImages

Składniki

Kruche ciasto

  • 1 Jajko
  • 150 g Masło
  • 300 g Mąka pszenna
  • 80 g Cukier

Dodatki

  • 1 puszka Masa krówkowa
  • 180 g Dżem malinowy
  • 30 Czekolada
  • Płatki migdałowe

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj kruche ciasto. Połącz wszystkie składniki, tj. jajko, masło, mąkę oraz cukier puder i zacznij ugniatać je ręcznie, aż do momentu wypracowania jednolitego ciasta. Uformuj go w bochenek, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 60 minut.

  2. 2

    Po godzinie odwiń ciasto z folii i ugniataj przez chwilę, by stało się bardziej miękkie. Połóż je na arkuszu papieru do pieczenia i rozwałkuj na większy placek. Następnie używając nożyka, obetnij fragmenty ciasta tak, żeby utworzyć z niego ładny prostokąt. Przygotowane ciasto połóż na blasze do pieczenia.

  3. 3

    Z odkrojonych fragmentów ciasta wykonaj wałeczki i uformuj z nich brzegi mazurka kajmakowego.

  4. 4

    Warstwę dżemu malinowego rozsmaruj na kruchym cieście.

  5. 5

    Ciasto piecz w temperaturze 180 st. C (tryb góra/dół) przez 25 minut.

  6. 6

    Kiedy mazurek ostygnie rozsmaruj na nim masę krówkową. Warto ją najpierw przemieszać, żeby stała się bardziej gładka.

  7. 7

    Mazurek kajmakowy już prawie gotowy. Teraz udekoruj go według własnego pomysłu — np. czekoladą i migdałami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też