Pudding chia z orzechami i miodem
Przygotowanie puddingu chia zajmie Ci tylko kilka minut. Idealnie jest pozostawić go na noc, lub przynajmniej godzinę, aby nasiona porządnie napęczniały. Następnie wystarczy udekorować lekki deser ulubionymi składnikami, by zyskać zdrowe śniadanie, podwieczorek lub dietetyczną przekąskę, pełną witamin, białka, przeciwutleniaczy i kwasów omega-3.
Składniki
- 100 ml Woda
- 150 ml Mleko kokosowe
- 5 łyżek Nasiona chia
- 2 łyżki Miód
- 8 łyżek Gęsty jogurt naturalny
- Orzechy włoskie
Przygotowanie
- 1
Przygotuj 4 szklanki — jeśli chcesz zabrać ze sobą budyń do szkoły lub pracy, użyj zakręcanych słoików.
- 2
Wlej wodę i mleko kokosowe do zamykanego pojemnika, dodaj miód (możesz zastąpić syropem klonowym) i nasiona chia. Zamknij słoiczek i dobrze nim wstrząśnij. Czynność powtórz po kilku minutach. Zawartość pojemnika przełóż do przygotowanych słoiczków. Pudding chia wstaw do lodówki na całą noc. Jeśli po godzinie deser będzie wydawać się wydaje się zbyt rzadki, dodaj 1-2 łyżek nasion chia.
- 3
Po napęcznieniu budyniu, do każdego pojemniczka dodaj 1-2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego (typu Skyr), posyp orzechami i dodaj ulubione owoce.
Zobacz także: