Burger wegański — przepis na bezmięsnego burgera

Burger wegański z ciecierzycy
Źródło: StockFood

Składniki

  • 1 puszka Ciecierzyca
  • 1 sztuka Cebula czerwona
  • 2 ząbki Czosnek
  • 4 sztuki Suszone pomidory w oleju
  • 1 garść Groszek
  • 1 sztuka Marchew
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 4 łyżki Bułka tarta
  • 1 łyżeczka Kminek rzymski
  • 1 łyżeczka Mielona kolendra
  • 1 łyżeczka Sól
  • Mąka pszenna
  • 1 Natka pietruszki

Przygotowanie

  1. 1

    Odsączoną ciecierzycę, groszek, grubo pokrojoną cebulę, czosnek, startą marchewkę, suszone pomidory, oliwę z oliwek, przyprawy i mąkę dokładnie ze sobą połącz.

  2. 2

    Wszystkie składniki mieszaj razem, do momentu, aż utworzy się z nich solidna masa.

  3. 3

    W dłoniach uformuj grubsze placki à la mięso hamburgerowe, które włóż na chwilę do lodówki. Po krótkiej chwili obtocz je w bułce tartej lub drobnej mące i smaż na odrobinie oleju. Piecz z obu stron na złotobrązowy kolor.

  4. 4

    Burgery wegańskie podawaj w pełnoziarnistej bułce z warzywami i ulubionym sosem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też