Burger wegański — przepis na bezmięsnego burgera
Doskonały burger z ciecierzycy i warzyw, który zasmakuje każdemu fanowi fast foodów.
Autor:
Smak.pl
REKLAMA
Składniki
- 1 puszka Ciecierzyca
- 1 sztuka Cebula czerwona
- 2 ząbki Czosnek
- 4 sztuki Suszone pomidory w oleju
- 1 garść Groszek
- 1 sztuka Marchew
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 4 łyżki Bułka tarta
- 1 łyżeczka Kminek rzymski
- 1 łyżeczka Mielona kolendra
- 1 łyżeczka Sól
- Mąka pszenna
- 1 Natka pietruszki
Przygotowanie
- 1
Odsączoną ciecierzycę, groszek, grubo pokrojoną cebulę, czosnek, startą marchewkę, suszone pomidory, oliwę z oliwek, przyprawy i mąkę dokładnie ze sobą połącz.
- 2
Wszystkie składniki mieszaj razem, do momentu, aż utworzy się z nich solidna masa.
- 3
W dłoniach uformuj grubsze placki à la mięso hamburgerowe, które włóż na chwilę do lodówki. Po krótkiej chwili obtocz je w bułce tartej lub drobnej mące i smaż na odrobinie oleju. Piecz z obu stron na złotobrązowy kolor.
REKLAMA - 4
Burgery wegańskie podawaj w pełnoziarnistej bułce z warzywami i ulubionym sosem.
Zobacz także:
REKLAMA