Tacos z guacamole i smażonym kurczakiem
Meksykańskie tacos to pomysł na małe co nieco, które nadaje się do podania nie tylko na obiad czy pyszną kolację, ale i spotkanie w gronie znajomych czy jedną z przekąsek karnawałowych. Sprawdź, jak zrobić domowe tacos z awokado i smażonym kurczakiem.
Składniki
- 4 Placki do tacos
- 1 Podwójna pierś z kurczaka
- 1 sztuka Awokado
- 1 łyżka Olej rzepakowy
- 1 sztuka Cebula czerwona
- 1 ząbek Czosnek
- 2 sztuki Pomidor
- 0.5 Puszka Kukurydza
- 1 łyżka Sok z limonki
- 1 szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz
- 1 szczypta Słodka papryka
- 1 szczypta Chili mielone
- 1 szczypta Imbir mielony
- 2 łyżki Kolendra
- 2 łyżki Mięta
Przygotowanie
- 1
Podwójną pierś z kurczaka umyj pod zimną wodą, dokładnie ją oczyść i pokrój na drobną kosteczkę. Następnie na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż na nim pokrojonego kurczaka.
- 2
Dopraw mięso, dodając po szczypcie pieprzu, chili, soli, słodkiej papryki i imbiru, po czym dokładnie wymieszaj zawartość patelni i smaż jeszcze przez kwadrans.
- 3
Obraną cebulę posiekaj na drobne kawałki. Pomidora dokładnie umyj i pokrój w kosteczkę. Kukurydzę konserwową przełóż na durszlak i odsącz z zalewy, przelewając go chłodną wodą.
REKLAMA - 4
Guacamole: awokado przekrój na pół i wyciągnij pestkę, nakłuwając ją delikatnie nożem. Następnie wydrąż cały miąższ i rozdrobnij go dokładnie widelcem. Obrany ząbek czosnku drobno posiekaj lub przeciśnij go przez praskę. Dodaj do rozgniecionego awokado, wyciśnij sok z limonki i dopraw do smaku, dodając odrobinę soli oraz czarnego pieprzu mielonego.
- 5
Farsz: kiedy kurczak się przestudzi, połącz go z pokrojonym wcześniej pomidorem oraz przepłukaną kukurydzą konserwową. Dodaj cebulę, świeże listki mięty i kolendry. Całość starannie wymieszaj.
- 6
Placki do tacos podpraż delikatnie na suchej patelni. Zamiast nich możesz użyć tradycyjnych placków do tortilli. Na każdym z nich rozsmaruj guacamole i dodaj farsz.
- 7
Meksykańskie tacos już prawie gotowe. Teraz wystarczy złożyć je na pół.
Zobacz także: