Tacos z guacamole i smażonym kurczakiem

 Tacos z guacamole i smażonym kurczakiem
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 4 Placki do tacos
  • 1 Podwójna pierś z kurczaka
  • 1 sztuka Awokado
  • 1 łyżka Olej rzepakowy
  • 1 sztuka Cebula czerwona
  • 1 ząbek Czosnek
  • 2 sztuki Pomidor
  • 0.5 Puszka Kukurydza
  • 1 łyżka Sok z limonki
  • 1 szczypta Sól
  • 1 szczypta Pieprz
  • 1 szczypta Słodka papryka
  • 1 szczypta Chili mielone
  • 1 szczypta Imbir mielony
  • 2 łyżki Kolendra
  • 2 łyżki Mięta

Przygotowanie

  1. 1

    Podwójną pierś z kurczaka umyj pod zimną wodą, dokładnie ją oczyść i pokrój na drobną kosteczkę. Następnie na patelni rozgrzej odrobinę oleju i smaż na nim pokrojonego kurczaka.

  2. 2

    Dopraw mięso, dodając po szczypcie pieprzu, chili, soli, słodkiej papryki i imbiru, po czym dokładnie wymieszaj zawartość patelni i smaż jeszcze przez kwadrans.

  3. 3

    Obraną cebulę posiekaj na drobne kawałki. Pomidora dokładnie umyj i pokrój w kosteczkę. Kukurydzę konserwową przełóż na durszlak i odsącz z zalewy, przelewając go chłodną wodą.

  4. 4

    Guacamole: awokado przekrój na pół i wyciągnij pestkę, nakłuwając ją delikatnie nożem. Następnie wydrąż cały miąższ i rozdrobnij go dokładnie widelcem. Obrany ząbek czosnku drobno posiekaj lub przeciśnij go przez praskę. Dodaj do rozgniecionego awokado, wyciśnij sok z limonki i dopraw do smaku, dodając odrobinę soli oraz czarnego pieprzu mielonego.

  5. 5

    Farsz: kiedy kurczak się przestudzi, połącz go z pokrojonym wcześniej pomidorem oraz przepłukaną kukurydzą konserwową. Dodaj cebulę, świeże listki mięty i kolendry. Całość starannie wymieszaj.

  6. 6

    Placki do tacos podpraż delikatnie na suchej patelni. Zamiast nich możesz użyć tradycyjnych placków do tortilli. Na każdym z nich rozsmaruj guacamole i dodaj farsz.

  7. 7

    Meksykańskie tacos już prawie gotowe. Teraz wystarczy złożyć je na pół.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też