Barszcz ukraiński — prosty przepis na smaczną zupę

Barszcz ukraiński
Źródło: GettyImages

Składniki

Barszcz ukraiński

  • 2 sztuki Czerwony burak
  • 2 litry Bulion drobiowy
  • 1 sztuka Marchew
  • 1 sztuka Cebula
  • Kawałek Kapusta włoska
  • Kawałek Seler
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1 sztuka Pomidor
  • 1.5 łyżka Masło
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 puszka Fasola
  • 1 łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 2 sztuki Ziele angielskie
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • Kwaśna śmietana

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz cebulę i pokrój ją w drobną kostkę. Obierz seler, marchew oraz korzeń pietruszki i zetrzyj warzywa na tarce. Pokrojoną cebulę umieść w większym garnku i zeszklij na rozgrzanym maśle, a po chwili dodaj do niej również starte jarzyny. Całość smaż ok. 3 minuty, mieszając zawartość garnka.

  2. 2

    Obierz buraki i pokrój je drobno, po czym wrzuć do pozostałych składników. Wszystko pokryj bulionem drobiowym i doprowadź do wrzenia.

  3. 3

    Opłucz kapustę i drobno ją poszatkuj. Następnie dodaj do garnka z gotującym się barszczem ukraińskim. Po chwili dodaj również fasolę, z całą zawartością puszki (wraz z zalewą). Do garnka dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziele angielskie, liście laurowe, sól oraz czarny pieprz mielony. Kiedy zupa zacznie się gotować, zmniejsz płomień i odchyl pokrywkę, gotując barszcz ukraiński przez 20-25 minut.

  4. 4

    Po wskazanym czasie do garnka dodaj pokrojonego drobno pomidora i gotuj jeszcze przez 5 minut. Na koniec do barszczu ukraińskiego wyciśnij sok z cytryny i starannie wymieszaj.

  5. 5

    Barszcz ukraiński gotowy! Po nałożeniu zupy na talerze możesz dodać do nich kleks śmietany. Zupa doskonale smakuje z ugotowanymi ziemniakami oraz pokrojonym drobno koperkiem.

     

    Wypróbuj także przepis na barszcz wigilijny.

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też