Bułeczki cynamonowe — doskonały pomysł na śniadanie i nie tylko

Cynamonki
Źródło: StockFood

Składniki

Bułeczki cynamonowe

  • 500 g Mąka pszenna
  • 7 g Suszone drożdże
  • 250 ml Mleko
  • 1 szczypta Sól
  • 50 g Cukier
  • 2 Żółtko
  • 2 Jajko
  • 70 g Masło
  • 2 łyżki Mleko

Dodatkowo

  • 20 g Mielony cynamon
  • 70 g Masło
  • 0.5 Szklanka Cukier trzcinowy
  • 0.5 Sztuka Skórka z cytryny
  • 2 łyżki Cukier wanilinowy

Składniki na lukier

  • 1.5 szklanki Cukier puder
  • 1 sztuka Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Do naczynia wlej ciepłe mleko i rozpuść w nim drożdże instant. Wymieszaj składniki i odłóż na kilka minut. Jeżeli dysponujesz świeżymi drożdżami (30 g), należy starannie wymieszać je z cukrem (1 łyżeczką), mąką pszenną (1 łyżeczką) oraz mlekiem (50 ml). Podobnie jak w przypadku poprzedniego przykładu składniki należy dokładnie wymieszać i odstawić, by drożdże wyrosły (10 minut).

  2. 2

    W oddzielnej misce połącz przesianą mąkę pszenną, szczyptę soli oraz cukier. Po wymieszaniu suchych składników wykonaj nieduże wgłębienie, do którego wlej przygotowany wcześniej rozczyn. Całość wymieszaj za pomocą łyżki i zacznij wyrabiać rękoma, wbijając do ciasta 2 żółtka oraz 1 całe jajko. Po chwili ugniatania do ciasta drożdżowego dodaj miękkie masło i kontynuuj wyrabianie. Możesz zagniatać je dalej rękoma, bądź ułatwić sobie pracę, posługując się przeznaczonym do tego sprzętem, np. specjalnym hakiem od robota kuchennego. Kiedy ciasto stanie się idealnie gładkie, owiń je folią i odłóż do lodówki, przynajmniej na 90 minut.

  3. 3

    Przygotuj mieszankę posypki do bułeczek cynamonowych. W jednym naczyniu połącz mielony cynamon, cukier trzcinowy oraz cukier cynamonowy i skórkę startą z cytryny.

  4. 4

    Kiedy ciasto na bułeczki cynamonowe ładnie wyrośnie, odwiń je z folii, podziel na 2 kawałki i ugniataj je na blacie (lub stolnicy), podsypanym mąką pszenną. Po chwili rozwałkuj je na placki mierzące 30 × 30 cm. Następnie na każdym kwadracie z rozwałkowanego ciasta drożdżowego rozsmaruj rozpuszczone masło i solidnie obsyp je przygotowaną wcześniej mieszanką.

  5. 5

    Ciasto drożdżowe z dodatkami uformuj w rolady i podziel je na 12 kawałków (powinny mierzyć ok. 2 cm).

  6. 6

    Bułeczki cynamonowe umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o tym, by drożdżówki nie były poukładane zbyt ciasno, ponieważ w trakcie pieczenia będą rosnąć. Cynamonowe bułeczki pozostaw na blaszce na przynajmniej 40 minut.

  7. 7

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  8. 8

    Po wyrośnięciu bułeczki cynamonowe posmaruj roztrzepanym jajkiem z 2 łyżkami mleka i piecz ok. 20 minut, aż drożdżówki staną się apetycznie złociste.

  9. 9

    Przygotuj lukier. W rondelku połącz cukier puder razem z sokiem wyciśniętym z cytryny i zagotuj, cały czas mieszając składniki. Bułeczki cynamonowe ozdób lukrem cytrynowym i podawaj według upodobań na śniadanie, deser lub podwieczorek.

     

    Wypróbuj również przepis na domowe ciasto drożdżowe z truskawkami.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też