Risotto z kurkami — pomysł na szlachetny posiłek

Risotto z kurkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Risotto z kurkami

  • 100 g Ryż arborio
  • 2 szklanek Bulion warzywny
  • 1 łyżka Oliwa ekstra vergine
  • 3 łyżki Posiekana cebula
  • 100 g Kurki
  • 2 ząbki Czosnek
  • 4 łyżki Masło
  • 1 sztuka Miąższ z pomidora
  • 1 gałązka Rozmaryn
  • 4 łyżki Parmezan starty
  • 0.5 Szklanka Białe wytrawne wino

Przygotowanie

  1. 1

    Starannie umyj grzyby i osusz je z pozostałości wody. Połowę przygotowanych darów lasu odłóż na bok, a drugą część pokrój w bardzo drobną kostkę. 

  2. 2

    W większym garnku zagotuj bulion warzywny (można zastąpić bulionem drobiowym), a kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i kontynuuj gotowanie wywaru. Powinien cały czas delikatnie bulgotać.

  3. 3

    Obierz cebulę i drobno ją posiekaj.

  4. 4

    W oddzielnym garnku rozpuść masło, a kiedy się nagrzeje, wrzuć na nie posiekaną cebulę. Smaż ją, do momentu zeszklenia. Następnie dodaj pokrojone kurki.

  5. 5

    Do garnka z kurkami wsyp ryż Arborio i smaż z resztą składników, mieszając zawartość garnka. Cały ryż powinien zostać pokryty warstwą masła. Kiedy to się stanie, całość pokryj białym wytrawnym winem i odparuj je.

  6. 6

    Do risotto z kurkami dodaj 0,5 szklanki gorącego bulionu warzywnego. Co jakiś czas przemieszaj zawartość garnka. Gdy wywar zostanie wchłonięty przez ryż, dolej kolejną porcję bulionu. Czynność tę kontynuuj do wyczerpania wywaru. 

  7. 7

    Po ostatnim dodaniu wywaru warzywnego do risotto z kurkami dodaj również pomidory. Następnie wyłącz palnik, a do garnka dodaj 2 łyżki masła oraz tarty parmezan i wymieszaj starannie wszystkie składniki. Garnek przykryj pokrywką i odstaw go na bok na kilka minut. 

  8. 8

    Obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Na patelni rozpuść odrobinę masła i smaż na nim czosnek, dodając po chwili listki rozmarynu. Następnie na patelnię dodaj również odłożone na początku kurki i smaż całość przez 2-3 minuty, nie zapominając o mieszaniu składników. Na sam koniec składniki pokryj 1 łyżką oliwy z oliwek.

  9. 9

    Risotto z kurkami podawaj wraz z kawałkami podsmażonych kurek i listkami rozmarynu. Wierzch dania oprósz dodatkowo tartym parmezanem. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też