Risotto z kurkami — pomysł na szlachetny posiłek
Risotto z kurkami to iście ekskluzywne danie. Jeśli jesteś fanem tych złocistych grzybów, przepis na ten posiłek z pewnością znajdzie się na pierwszym miejscu Twoich letnich i wczesno-jesiennych specjałów kuchennych. Risotto z kurkami można podawać również na kolację. Z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom, a nawet nada się jako poczęstunek dla gości.
Składniki
Risotto z kurkami
- 100 g Ryż arborio
- 2 szklanek Bulion warzywny
- 1 łyżka Oliwa ekstra vergine
- 3 łyżki Posiekana cebula
- 100 g Kurki
- 2 ząbki Czosnek
- 4 łyżki Masło
- 1 sztuka Miąższ z pomidora
- 1 gałązka Rozmaryn
- 4 łyżki Parmezan starty
- 0.5 Szklanka Białe wytrawne wino
Przygotowanie
- 1
Starannie umyj grzyby i osusz je z pozostałości wody. Połowę przygotowanych darów lasu odłóż na bok, a drugą część pokrój w bardzo drobną kostkę.
- 2
W większym garnku zagotuj bulion warzywny (można zastąpić bulionem drobiowym), a kiedy zacznie wrzeć, zmniejsz moc palnika i kontynuuj gotowanie wywaru. Powinien cały czas delikatnie bulgotać.
- 3
Obierz cebulę i drobno ją posiekaj.
- 4
W oddzielnym garnku rozpuść masło, a kiedy się nagrzeje, wrzuć na nie posiekaną cebulę. Smaż ją, do momentu zeszklenia. Następnie dodaj pokrojone kurki.
- 5
Do garnka z kurkami wsyp ryż Arborio i smaż z resztą składników, mieszając zawartość garnka. Cały ryż powinien zostać pokryty warstwą masła. Kiedy to się stanie, całość pokryj białym wytrawnym winem i odparuj je.
- 6
Do risotto z kurkami dodaj 0,5 szklanki gorącego bulionu warzywnego. Co jakiś czas przemieszaj zawartość garnka. Gdy wywar zostanie wchłonięty przez ryż, dolej kolejną porcję bulionu. Czynność tę kontynuuj do wyczerpania wywaru.
- 7
Po ostatnim dodaniu wywaru warzywnego do risotto z kurkami dodaj również pomidory. Następnie wyłącz palnik, a do garnka dodaj 2 łyżki masła oraz tarty parmezan i wymieszaj starannie wszystkie składniki. Garnek przykryj pokrywką i odstaw go na bok na kilka minut.
- 8
Obierz czosnek i pokrój go w plasterki. Na patelni rozpuść odrobinę masła i smaż na nim czosnek, dodając po chwili listki rozmarynu. Następnie na patelnię dodaj również odłożone na początku kurki i smaż całość przez 2-3 minuty, nie zapominając o mieszaniu składników. Na sam koniec składniki pokryj 1 łyżką oliwy z oliwek.
- 9
Risotto z kurkami podawaj wraz z kawałkami podsmażonych kurek i listkami rozmarynu. Wierzch dania oprósz dodatkowo tartym parmezanem.
Zobacz także:
Aromatyczne risotto z kurkami to prawdziwa symfonia smaku. Kremowy ryż w towarzystwie delikatnych grzybów, połączonych z czosnkiem, cebulką i listkami rozmarynu to gwarancja smaku, którego nie da się zapomnieć. Właśnie dlatego, kiedy lasy przepełnione są pysznymi kurkami, wielbiciele tego dania wyruszają w poszukiwaniu dorodnych okazów. Jeśli nie jesteś fanem grzybobrania, nic straconego — kurki znaleźć można na sklepowych półkach już od lipca, a sezon na nie trwa do października.
Risotto z kurkami — jak je przygotować?
Risotto jest daniem, z którego słynie włoska kuchnia. Można przygotować je z różnych kombinacji składników, dlatego jego postać oraz to, z czym pojawi się na naszych talerzach, zależy głównie od dostępności składników. Na przełomie lata i jesieni polecamy przyrządzić rewelacyjne risotto z kurkami. To pomysł na odżywczy i sycący posiłek, który zasmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom kuchni włoskiej. Aby jednak tak się stało, należy zadbać o kilka detali, bez których przepis na risotto z kurkami może się nie udać.
Zobacz także: Najsmaczniejsze risotto z borowikami — przepis na kremowy specjał
Najważniejszą kwestią w przygotowaniu risotto z kurkami jest przede wszystkim zakupienie właściwej odmiany ryżu. Do tego włoskiego dania, rekomendowane są: ryż Arborio, Padano, Baldo oraz Roma. Tradycyjny ryż, którego używamy na co dzień, nie pozwoli na przyrządzenie kremowego risotto z kurkami, ponieważ nie posiada odpowiedniej ilości skrobi, dodatkowo nie wchłania tak dobrze bulionu, którym podlewamy potrawę podczas gotowania.