John Collins drink - brat kultowego drinka z dodatkiem ginu, czyli Toma Collinsa
John Collins to drink, który powstaje na bazie ginu London Dry, soku z cytryny i syropu cukrowego. John Collins ma kwaśny smak, dzięki temu jest bardzo orzeźwiający. Drink ma historię, którą warto poznać. Zobacz, jak przygotować Johna Collinsa w zaciszu domowym.
Składniki
John Collins przepis
- 45 ml Gin
- 30 ml Sok z cytryny
- 15 ml syrop cukrowy
- 60 ml Woda gazowana
- 5 kostek Lód
- 1 sztuka Wiśnie
- 3 plastry Cytryna
Przygotowanie
- 1
Do shakera dodaj gin London Dry, sok ze świeżo wyciskanej cytryny i syrop cukrowy. Zamknij naczynie i potrząśnij zawartością. Do wysokiej szklanki wrzuć kostki lodu, wlej zawartość z shakera, dopełnij szklankę wodą gazowaną. Brzeg szklanki udekoruj plastrami cytryny i kandyzowaną wisienką.
Zobacz także:
John Collins drink, jak go zrobić?
Przygotowanie drinka zajmuje dosłownie chwilę, a składniki z których powstaje są łatwo dostępne, a dodatkowo można ich użyć jako dodatek do innych drinków. John Collins powstaje z połączenia ginu ( koniecznie gin London Dry), soku z cytryny (można zastąpić sokiem z limonki), syropu cukrowego i wody gazowanej. Johna Collinsa podaje się z dużą ilością lodu, plasterkami cytryny i lub kandyzowaną wisienką. Poszczególne składniki drinka powinny być zimne. Drinka można wlać w dowolne szklanki, ale najlepiej sprawdzają się wysokie i wąskie szklanki typu collins. Drink powinien być wymieszany za pomocą shakera, ale jeśli nie posiadasz go, możesz wymieszać składniki w dużym słoiku. Proporcje drinka możesz dopasować do własnych preferencji. Jeśli lubisz mocniejsze drinki, dodaj więcej ginu, a mniej wody gazowanej. Kwaśny smak reguluj zmniejszeniem ilości soku z cytryny lub dodaniem większej ilości syropu cukrowego.
Drinki John Collins i Tom Collins: Jaka jest różnica?
Na temat tych dwóch drinków zrodziło się wiele historii. Część osób uważa, że to ten sam drink o dwóch nazwach. Jaka jest prawda i co różni te dwa drinki? Tom Collins to drink przygotowany z Old Tom Gin, soku z cytryny, syropu cukrowego i wody gazowanej. Z kolei John Collins to mieszanka London Dry Gin, soku z cytryny, syropu cukrowego i wody gazowanej. Tak więc te dwa drinki różnią się rodzajem ginu. Czy te dwa alkohole są na tyle różne, że aż trzeba nazywać drinki inaczej? W naszej ocenie nie, ale prawda jest taka, że są to dwa drinki i stosowanie wymiennie nazw to błąd.
Kto jest autorem drinków typu Collins?
Historia powstania drinków z „rodziny” Collins jest bardzo ciekawa, głównie dlatego, że za „ojców sukcesu” uważało się wielu. Na przestrzeni lat toczono walki i przepychanki, kto jest wynalazcą drinka typu Collins. Jedna z kilku historii na temat powstania pierwszego drinka z rodziny, czyli Toma Collinsa głosi, że został on podany w 1869 roku w londyńskim barze Limmer's Old House przez nieznanego z nazwiska barmana. Inne źródła podają, że drink został opisany w „The Bartender’s Guide” – książce wydanej przez Jerry’ego Thomasa w 1876 roku. Dzięki pewnym publikacjom i zapiskom udało się wskazać prawdziwego ojca sukcesu. Dziś już wiemy, że drink Tom Collins jest dziełem Jerry’ego Thomasa.
Drinki z rodziny Collins – przepisy
John Collins i Tom Collins mają jeszcze „trzech braci”, są nimi:
- Joe Collins. Do przygotowania drinka potrzebujesz: 40 ml szkockiej whisky, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego.
- Pedro Collins. Do przygotowania drinka potrzebujesz: 40 ml rum, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego.
- Pierre Collins. Do przygotowania drinka potrzebujesz: 40 ml Cognac, 20 ml soku z cytryny, 10 ml syropu cukrowego.
Powyższe drinki należy podać w wysokiej szklance, najlepiej typ „collins” z dużą ilością kruszonego lodu, dopełnić wodą gazowaną i ozdobić plastrem cytryny i lub kandyzowaną wisienką. Proporcje drinków można dopasować do swoich preferencji smakowych.