Błyskawiczna szarlotka z patelni, jakiej nie znasz. Pomysł na deser gotowy w 40 minut

Szarlotka z patelni
Źródło: GettyImages

Składniki

Szarlotka z patelni

  • 260 g Mąka pszenna
  • 2 łyżki Masło
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 2 sztuki Jajko
  • 400 ml Śmietana
  • 2 łyżki Cukier
  • 2 sztuki Jabłko
  • Sok z cytryny
  • Cukier waniliowy
  • Mielony cynamon

Przygotowanie

  1. 1

    Obierz jabłka ze skórki i wytnij z owoców gniazda nasienne wraz z ogonkami. Następnie opłucz jabłka pod bieżącą wodą i pokrój je na mniejsze kawałki, najlepiej w ćwiartki.

  2. 2

    Przygotuj patelnię, na której będziesz prażyć jabłka. Rozpuść masło, następnie wrzuć na tłuszcz pokrojone wcześniej owoce. Dodaj mielony cynamon, sok wyciśnięty z cytryny oraz cukier. Następnie przykryj patelnię pokrywką i praż składniki przez 5 minut.

  3. 3

    W międzyczasie do oddzielnej miski dodaj jajka, proszek do pieczenia, mąkę pszenną oraz śmietaną. Podane komponenty wymieszaj starannie, tak, żeby powstała z nich jednolita masa. 

  4. 4

    Uprażone jabłka z cynamonem i cukrem zalej przygotowaną masą. Następnie przykryj naczynie pokrywką, ustaw palnik na niewielki płomień i duś ciasto przez 12-15 minut. 

  5. 5

    Na koniec szarlotkę z patelni umieść na talerzu. Gotowy deser polecamy udekorować cukrem pudrem i podawać z ulubionymi dodatkami, np. lodami waniliowymi. Łakoć najlepiej smakuje na ciepło. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też