Rewelacyjna zapiekanka gyros, którą zrobisz w zaledwie godzinę

Zapiekanka gyros
Źródło: GettyImages

Składniki

Zapiekanka gyros

  • 200 g Ryż
  • 500 g Pierś z kurczaka
  • 0.5 Puszka Kukurydza konserwowa
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 1 sztuka Cebula
  • 2 sztuki Ogórki kiszone
  • 0.5 Szklanka Majonez
  • 200 g Mozzarella starta
  • 0.5 Szklanka Ketchup
  • 30 ml Oliwa z oliwek
  • Natka pietruszki
  • 2 łyżki Przyprawa do gyrosa

Przygotowanie

  1. 1

    Opłukane pod letnią wodą filety z piersi kurczaka pokrój w niewielką kostkę i obtocz w przyprawie gyros.

  2. 2

    Ryż biały ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedź i przesyp go do miski.

  3. 3

    Paprykę czerwoną starannie umyj i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, pokrój w piórka, natomiast ogórki kiszone w paseczki. Kukurydzę konserwową odcedź z zalewy.

  4. 4

    Przygotuj sos. Wystarczy, że w niewielkiej miseczce wymieszasz majonez z ketchupem.

  5. 5

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  6. 6

    Niedużą blachę z wysokimi rantami posmaruj oliwą z oliwek. Następnie na dno naczynia wyłóż odcedzony ryż, 1/3 sosu i 1/3 startej mozzarelli.

  7. 7

    Na patelni rozgrzej 20 ml oliwy z oliwek. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę, dodaj kurczaka i posiekaną cebulę. Składniki smaż przez 10 minut, a następnie przełóż mięso na blaszkę z przygotowanymi wcześniej warstwami.

  8. 8

    Na warstwę kurczaka ponownie rozsmaruj 1/3 sosu i 1/3 sera.

  9. 9

    Na wierzch zapiekanki gyros ułóż pokrojoną paprykę i ogórki, następnie rozsmaruj pozostały sos, i posyp resztą sera.

  10. 10

    Zapiekankę gyros piecz przez 30 minut. Po wskazanym czasie przekąska jest gotowa do spożycia. Pokrój ją na kawałki a każdy posyp dodatkowo natką posiekanej pietruszki zielonej.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też