Ekspresowa zupa Tom Yum, czyli klasyka kuchni tajskiej. Zrobisz ją w 10 minut!

Zupa Tom Yum
Źródło: GettyImages

Składniki

Zupa Tom Yum

  • 6 sztuk Pomidory koktajlowe
  • 8 łyżeczek Mleczko kokosowe
  • 10 sztuk Krewetki
  • 700 ml Bulion warzywny
  • 3 sztuki Pieczarki
  • 6 łyżek Pasta tom yum
  • 2 sztuki Papryczka chili
  • Kolendra

Przygotowanie

  1. 1

    Pomidorki koktajlowe oraz pieczarki starannie umyj, osusz, a następnie przekrój na ćwiartki.

  2. 2

    Papryczki chilli umyj, osusz i przekrój na 3 części. 

  3. 3

    Krewetki dokładnie umyj, osusz, a następnie obierz je ze skorupek. Następnie natnij ostrożnie ogon i wyjmij ciemną żyłkę z owoców morza.

  4. 4

    Kolendrę opłucz pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osusz.

  5. 5

    Bulion wlej do garnka i postaw naczynie na palniku o średniej mocy. Gdy wywar zacznie wrzeć, dodaj pastę Tom Yum, papryczki chilli, pieczarki oraz mleczko kokosowe i ponownie zagotuj zupę. Utrzymuj wrzenie przez ok. 3 minuty. Gdy upłynie wskazany czas, dodaj także krewetki i pomidorki i gotuj bulion przez następne 2 minuty.

  6. 6

    Gotową zupę Tom Yum nalej do miseczek i udekoruj świeżą kolendrą. W celu zwiększenia wartości energetycznej zupy Tom Yum zachęcamy, aby serwować tę potrawę z porcją makaronu ryżowego.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też