Prosta i szybka zupa tajska z krewetkami na pewno zagości w twoim jadłospisie
Zupa tajska z krewetkami to danie, które zapewnia niezapomniane doznania smakowe. Ten sycący i aromatyczny bulion rozgrzeje Twój organizm i zapewni Ci energię na całe popołudnie. Zupa tajska z krewetkami to pomysł na szybki posiłek, bez konieczności spędzania wielu godzin w kuchni. To pyszna, zdrowa i łatwa w przygotowaniu potrawa, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Składniki
Zupa tajska z krewetkami
- 2 łyżeczki Cukier trzcinowy
- 250 g Krewetki
- 0.5 Sztuka Limonka
- 2 łyżki Olej kokosowy
- 100 g Makaron ryżowy
- 400 ml mleczko kokosowe
- 4 liście Kaffir
- 2 łyżeczki Sos rybny
- 2 łyżki Czerwona pasta curry
- 400 ml Woda
- 1 sztuka Szalotka
- 2 ząbki Czosnek
- 0.5 Sztuka Papryka czerwona
Przygotowanie
- 1
Makaron ryżowy ugotuj, podążając za instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, a następnie opłucz pastę zimną wodą.
- 2
Cebulę, cebulę szalotkę oraz czosnek obierz z łupin i pokrój w cienkie plasterki.
- 3
Papryczkę chilli oraz paprykę czerwoną umyj, osusz, przekrój na połowę i wytnij gniazda nasienne. Papryczkę chilli drobno posiekaj, natomiast paprykę czerwoną pokrój w kostkę.
- 4
Imbir obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- 5
Krewetki starannie umyj, osusz, obierz z pancerzy, a po nacięciu grzbietu usuń czarne jelita.
- 6
W garnku rozgrzej olej kokosowy, a gdy się rozpuści, dodaj cebulę, papryczkę chilli, czosnek oraz cebulę szalotkę. Smaż składniki do chwili zeszklenia, a następnie dodaj starty imbir, czerwoną paprykę oraz pastę curry.
- 7
Gdy składniki apetycznie się zarumienią, do garnka wlej mleczko kokosowe, sok z limonki, wodę, sos rybny oraz sos sojowy i doprowadź wywar do wrzenia.
- 8
Do gotującej się zupy tajskiej dodaj oczyszczone krewetki, kaffir i cukier trzcinowy. Gotuj bulion przez 20 minut na palniku o średniej mocy.
Zupa tajska z krewetkami smakuje rewelacyjnie podana z makaronem ryżowym. Zachęcamy także, aby przed podaniem udekorować talerze listkami świeżej kolendry.
Zobacz także:
Zupa tajska z krewetkami to wyjątkowa pozycja kulinarna, którą warto uwzględnić w swoim menu. Specjał ten bez dwóch zdań zasmakuje każdemu miłośnikowi owoców morza. Jeśli jednak twoi bliscy nie mieli jeszcze okazji skosztować krewetek, przepis ten jest doskonałym sposobem na zachęcenie ich do odkrywania nowych smaków.
Zupa tajska z krewetkami to receptura, którą można przyrządzić na co dzień lub od święta. Przysmak ten jest bardzo odżywczy, zawiera witaminy, składniki mineralne oraz białko, przez co chętnie uwzględniana jest w domowym jadłospisie. Wiele osób serwuje ten specjał podczas uroczystych przyjęć, ze względu na wykwintny charakter charakteryzowanego dania. Zapewniamy jednak, że bez względu na nadarzającą się okazję zupa tajska z krewetkami zrobi piorunujące wrażenie na domownikach oraz zgromadzonych gościach.
Zobacz także: Zupa miso — japoński przepis na zupę, która doda ci zdrowia i zadba o młody wygląd
Zupa tajska z krewetkami — jak ją przygotować? Praktyczne porady i wskazówki
Aby upichcić tę smakowitą potrawę, potrzebować będziesz tylko kilku prostych do zakupienia składników. Na liście znajdują się artykuły, takie jak mleczko kokosowe, owoce morza, makaron ryżowy, warzywa oraz aromatyczne przyprawy. Jeżeli któryś z niezbędnych produktów okaże się nieosiągalny w popularnych dyskontach, warto udać się do sklepów oferujących produkty kuchni orientalnej. Zupa tajska z krewetkami to przysmak, którego przygotowanie zajmuje tylko kilkadziesiąt minut. Przepis ten możesz dowolnie modyfikować, uwzględniając lubiane produkty oraz osobiste preferencje kulinarne.
Proponowany dziś przez nas specjał kuchni tajskiej świetnie komponuje się podany np. z makaronem ryżowym. Smakołyk z krewetkami będzie smakował równie wybornie serwowany z bagietką czosnkową lub ugotowanym ryżem.