Prosta i szybka zupa tajska z krewetkami na pewno zagości w twoim jadłospisie

Zupa tajska z krewetkami
Źródło: Shutterstock/Larisa Blinova

Składniki

Zupa tajska z krewetkami

  • 2 łyżeczki Cukier trzcinowy
  • 250 g Krewetki
  • 0.5 Sztuka Limonka
  • 2 łyżki Olej kokosowy
  • 100 g Makaron ryżowy
  • 400 ml mleczko kokosowe
  • 4 liście Kaffir
  • 2 łyżeczki Sos rybny
  • 2 łyżki Czerwona pasta curry
  • 400 ml Woda
  • 1 sztuka Szalotka
  • 2 ząbki Czosnek
  • 0.5 Sztuka Papryka czerwona

Przygotowanie

  1. 1

    Makaron ryżowy ugotuj, podążając za instrukcją zamieszczoną na opakowaniu, a następnie opłucz pastę zimną wodą.

  2. 2

    Cebulę, cebulę szalotkę oraz czosnek obierz z łupin i pokrój w cienkie plasterki.

  3. 3

    Papryczkę chilli oraz paprykę czerwoną umyj, osusz, przekrój na połowę i wytnij gniazda nasienne. Papryczkę chilli drobno posiekaj, natomiast paprykę czerwoną pokrój w kostkę.

  4. 4

    Imbir obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 

  5. 5

    Krewetki starannie umyj, osusz, obierz z pancerzy, a po nacięciu grzbietu usuń czarne jelita. 

  6. 6

    W garnku rozgrzej olej kokosowy, a gdy się rozpuści, dodaj cebulę, papryczkę chilli, czosnek oraz cebulę szalotkę. Smaż składniki do chwili zeszklenia, a następnie dodaj starty imbir, czerwoną paprykę oraz pastę curry.

  7. 7

    Gdy składniki apetycznie się zarumienią, do garnka wlej mleczko kokosowe, sok z limonki, wodę, sos rybny oraz sos sojowy i doprowadź wywar do wrzenia.

  8. 8

    Do gotującej się zupy tajskiej dodaj oczyszczone krewetki, kaffir i cukier trzcinowy. Gotuj bulion przez 20 minut na palniku o średniej mocy.

     

    Zupa tajska z krewetkami smakuje rewelacyjnie podana z makaronem ryżowym. Zachęcamy także, aby przed podaniem udekorować talerze listkami świeżej kolendry.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też