Mało znany przepis na ciasto ze śliwkami i bezą, który zachwyci gości

Ciasto ze śliwkami i bezą
Źródło: Shutterstock

Składniki

Ciasto ze śliwkami i bezą przepis

  • 180 g Mąka pszenna
  • 1 sztuka Jajko
  • 1 sztuka Żółtko
  • 1 łyżka Smalec
  • 80 g Masło
  • 1 łyżka Cukier puder
  • 1 Szczypta Sól

Śliwki

  • 1 kg Śliwki węgierki
  • 1 łyżka Masło
  • 1 łyżeczka Cynamon
  • 3 łyżki Cukier
  • 1 łyżka Mąka ziemniaczana

Beza

  • 4 sztuki Białko jajka
  • 150 g Drobny cukier
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Ocet spirytusowy

Dodatkowo

  • 1 łyżeczka Masło
  • 1 łyżeczka Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1

    Ciasto: do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier puder i wymieszaj. Następnie zrób wgłębienie i wbij jajko oraz żółtko. Dodaj pokrojone masło i smalec. Wyrób ciasto. Okrągłą formę (najlepiej 24 cm) wysmaruj cienką warstwą masła i posyp bułką tartą. Do formy włóż ciasto, rozgnieć je równomiernie na spodzie, zrób małe brzegi. Odstaw ciasto do lodówki.

  2. 2

    Śliwki: Owoce umyj w zimnej wodzie, osusz i wyjmij pestki. Do rondelka dodaj masło, przygotowane śliwki, cukier oraz cynamon. Duś śliwki na małym ogniu przez 15 minut. Do szklanki wlej 1/3 wody, dodaj mąkę ziemniaczaną i wlej do gorących śliwek. Zagotuj, wystudź.

  3. 3

    Beza: Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Po łyżeczce dodawaj cukier. Po każdej porcji miksuj białka przez minutę. Po dodaniu ostatniej porcji cukru miksuj białka do czasu, aż masa stanie się jednolita i błyszcząca. Dodaj mąkę oraz spirytus i dokładnie wymieszaj.

  4. 4

    Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Włącz tryb termoobieg. Wyjmij ciasto z lodówki, na nie wyłóż przygotowane i przestudzone śliwki, a na śliwki wyłóż bezę.

  5. 5

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też