Babciny kompot z truskawek zrobisz w 15 minut. Poznaj tradycyjny przepis na kultowy napój owocowy

Kompot z truskawek
Źródło: Shutterstock/Peredniankina

Składniki

Kompot z truskawek

  • 8 szklanek Woda
  • 2 sztuki Cytryna
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 1 kg Truskawki

Przygotowanie

  1. 1

    Truskawki pozbaw szypułek i dokładnie umyj.

  2. 2

    Przygotuj duży garnek i wlej do niego 8 szklanek wody (2 litry). Następnie dodaj 0,5 szklanki białego cukru i przykryj naczynie pokrywką. Całość zagotuj.

  3. 3

    Gdy woda zacznie wrzeć, do garnka z utworzonym syropem dodaj przygotowane wcześniej truskawki. Najlepiej robić to ostrożnie, bez pośpiechu, żeby uniknąć poparzenia. Od momentu ponownego zagotowania wody obniż płomień, nakryj garnek pokrywką i kontynuuj gotowanie kompotu z truskawek na najmniejszej mocy — tym razem obróbka powinna trwać ok. 5 minut. 

  4. 4

    Po tym czasie wyłącz palnik, a gorący kompot przelej do oddzielnego, czystego naczynia. Gdy się ochłodzi, do napoju owocowego dodaj sok z cytryn i umieść w lodówce.

     

    Gotowy kompot z truskawek w ciepłe dni polecamy podawać z kostkami lodu i orzeźwiającym dodatkiem w postaci listków mięty. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też