Babciny kompot z truskawek zrobisz w 15 minut. Poznaj tradycyjny przepis na kultowy napój owocowy
Kompot z truskawek to ponadczasowy dodatek do rodzinnego obiadu, który kojarzy się z domową kuchnią babci. Uwielbiają go wszyscy — zarówno maluchy, jak i dorośli. To sprawdzony sposób na miłe chwile spędzone w gronie bliskich. Kawałki owoców pływające w kompocie z truskawek są jego ogromnym atutem. Napój smakuje obłędnie, a do tego wygląda estetycznie i nadzwyczaj apetycznie. Jeśli jeszcze nie próbowałeś, koniecznie skuś się na wykonanie receptury. Gwarantujemy — tego smaku się nie zapomina!
Składniki
Kompot z truskawek
- 8 szklanek Woda
- 2 sztuki Cytryna
- 0.5 Szklanka Cukier
- 1 kg Truskawki
Przygotowanie
- 1
Truskawki pozbaw szypułek i dokładnie umyj.
- 2
Przygotuj duży garnek i wlej do niego 8 szklanek wody (2 litry). Następnie dodaj 0,5 szklanki białego cukru i przykryj naczynie pokrywką. Całość zagotuj.
- 3
Gdy woda zacznie wrzeć, do garnka z utworzonym syropem dodaj przygotowane wcześniej truskawki. Najlepiej robić to ostrożnie, bez pośpiechu, żeby uniknąć poparzenia. Od momentu ponownego zagotowania wody obniż płomień, nakryj garnek pokrywką i kontynuuj gotowanie kompotu z truskawek na najmniejszej mocy — tym razem obróbka powinna trwać ok. 5 minut.
- 4
Po tym czasie wyłącz palnik, a gorący kompot przelej do oddzielnego, czystego naczynia. Gdy się ochłodzi, do napoju owocowego dodaj sok z cytryn i umieść w lodówce.
Gotowy kompot z truskawek w ciepłe dni polecamy podawać z kostkami lodu i orzeźwiającym dodatkiem w postaci listków mięty.
Zobacz także:
Kiedy zaczyna się sezon na truskawki, większość z nas chętnie wykorzystuje je w swojej kuchni, tworząc z owoców wspaniałe pyszności. Poza ciastami, deserami, sałatkami i koktajlami warto pamiętać o tradycyjnych przepisach, jeszcze z czasów dzieciństwa. Do takich bez dwóch zdań należy kompot z truskawek, wykonany na bazie kilku podstawowych składników. Krótka lista produktów i nieskomplikowany sposób wykonania napoju to tylko 2 z wielu atutów, przemawiających za przyrządzeniem specjału dla swojej rodziny i bliskich. Jedno jest pewne — raz przygotowany kompot z truskawek stanie się waszym ulubionym dodatkiem do obiadu i nie tylko!
Tradycyjny kompot z truskawek — jak go przygotować?
Przepis na tradycyjny kompot z truskawek można przygotować w 15 minut. Jest to zatem doskonałe potwierdzenie powiedzenia, że siła tkwi w prostocie. Po przyrządzeniu smakołyku wystarczy już tylko oczekiwać, aż napój nieco ostygnie. Dla zniecierpliwionych osób, które nie mogą doczekać się skosztowania kompotu truskawkowego, mamy dobrą wiadomość. Specjał można pić także na gorąco! Z kolei w ciepłe dni rekomendujemy podawać go w odświeżającej wersji — z kostkami lodu, kawałkami świeżej limonki oraz liśćmi mięty.
Kompot truskawkowy nie jest kaloryczny (w 250 ml posiada ok. 80 kcal), dlatego stanowi świetną propozycję dla dzieci, jak i osób dbających o zachowanie zgrabnej sylwetki. Chociaż w jego składzie znajduje się cukier, z pewnością jest on lepszym wyborem od kupowania gotowych soków czy napojów owocowych z wieloma niepotrzebnymi i szkodliwymi dla zdrowia dodatkami.
Zobacz także: Słodziutki kompot z gruszek — musisz go spróbować!
Podpowiadamy również, że kawałki truskawek pływające w owocowym płynie nadają się do jedzenia! To smakowita przekąska, która nie powinna się zmarnować. Zgodnie z duchem zero waste polecamy wyłowić owoce i spożyć, np. w ramach lekkiej przekąski.
W tradycyjnym przepisie do przygotowania pysznego kompotu z truskawek używa się białego cukru. Osoby dbające o zgrabną sylwetką mogą zastąpić go ksylitolem lub stewią. Można także wykorzystać cukier trzcinowy lub płynny miód. Jeżeli nie masz nic przeciwko odrobinie cukru i zależy ci na uzyskaniu smaku babcinego kompotu, polecamy jednak pozostać przy tradycyjnym składniku.