Aromatyczna zupa wiosenna. Idealna na lekką przekąskę przed drugim daniem

Zupa wiosenna
Źródło: Shutterstock/SunKids

Składniki

Składniki na zupę wiosenną

  • 400 g Ziemniaki
  • 2 sztuki Marchew
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 100 g Brukselka
  • 50 g Seler
  • 150 g Fasolka szparagowa
  • 50 g Por
  • 2 ząbki Czosnek
  • 1 sztuka Cebula
  • 0.5 Pęczek Koperek
  • 3 litry Woda
  • 1 łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz
  • 0.5 Łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 30 g Mąka pszenna
  • 50 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Przepis na zupę wiosenną zaczynamy od przygotowania warzyw. Seler, pietruszkę, marchewkę i ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy, po czym kroimy na średniej wielkości kostkę.

  2. 2

    Brukselkę, fasolkę szparagową i pora również myjemy. Z fasolek odcinamy końcówki z ogonkami, a z brukselki zdejmujemy zwiędłe listki i odcinamy końcówkę. Pora kroimy na plasterki, a fasolkę przecinamy na dwie połówki.

  3. 3

    Po obraniu z łupinek cebuli i przekrojeniu jej, opalamy warzywo przez kilka minut nad palnikiem.

  4. 4

    Wstawiamy garnek z 3 litrami wody. Na gotującą się wodę wrzucamy wszystkie warzywa, łącznie z cebulą (ale bez czosnku) i gotujemy póki nie zmiękną, czyli około 30 minut.

  5. 5

    Po upłynięciu tego czasu dodajemy czosnek oraz przyprawy – sól, pieprz i słodką paprykę.

  6. 6

    Kolejny krok to przygotowanie zasmażki. Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy mąkę. Łączmy oba składniki, mieszając. Dodajemy około 70 ml zupy z garnka i dynamicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Zawartość patelni wlewamy do zupy i dokładnie mieszamy.

  7. 7

    Zupę wiosenną z zasmażką gotujemy przez kolejne 5-10 minut. Ostatnim krokiem jest dodanie posiekanego koperku.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA