Szparagi w cieście francuskim, jakich jeszcze nie jadłeś. Sezonowy przepis na prawdziwy rarytas
Szparagi w cieście francuskim to specjał, którego po prostu nie może zabraknąć w twoim wiosennym jadłospisie. Delikates zapieczony z parmezanem i plastrami szynki parmeńskiej tworzy kompozycję, której nie można się oprzeć. Przepis na szparagi w cieście francuskim nadaje się jako dodatek do obiadu, przekąska czy poczęstunek dla zaproszonych gości. Jedno wiemy na pewno — żaden wielbiciel dobrej kuchni nie powstrzyma się przed skosztowaniem tego rarytasu.
Składniki
Szparagi w cieście francuskim
- 1 pęczek Zielone szparagi
- Szynka parmeńska
- 150 g Ciasto francuskie
- Parmezan starty
Przygotowanie
- 1
Nagrzej piekarnik do temperatury 220 st. C.
- 2
Przygotuj blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia.
- 3
Arkusz ciasta francuskiego rozwiń na blacie. Jeżeli jest taka potrzeba, delikatnie je rozwałkuj.
- 4
Pęczek zielonych szparagów opłucz pod bieżącą wodą, pozbądź się zdrewniałych końcówek poprzez odłamanie, a następnie dopraw łodygi warzywa, posypując je czarnym pieprzem mielonym oraz odrobiną soli. Zaraz potem skrop szparagi oliwą z oliwek.
- 5
Z ciasta francuskiego wytnij 6 jednakowych kwadratów, a następnie połóż je na przygotowanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- 6
Na każdy kwadrat ciasta francuskiego połóż szynkę parmeńską, a w poprzek ulokuj 2 łodyżki zielonych szparagów. Następnie wierzch posyp startym parmezanem (lub serem żółtym).
- 7
Szparagi znajdujące się na środku ciasta francuskiego owiń starannie kawałkiem szynki parmeńskiej, a następnie sklej ciasto, łącząc je pośrodku.
- 8
Szparagi w cieście francuskim umieść w nagrzanym piekarniku i zapiekaj przez kwadrans. Po 15 minutach przekąska powinna stać się apetycznie rumiana.
Zobacz także:
Pomysłów na przyrządzenie szparagów jest bardzo dużo, wszak to warzywo, które doskonale łączy się z wieloma komponentami. Chcąc przygotować poczęstunek czy przekąskę z udziałem zdrowych łodyg, proponujemy zapoznać się z przepisem na szparagi w cieście francuskim. To kilkuskładnikowa receptura, z którą poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Czas przygotowania specjału to zaledwie 40 minut. Dla chcącego nic trudnego!
Zobacz także: Szparagi z piekarnika, czyli wiosna na talerzu. Najlepszy przepis na warzywa sezonowe
Szparagi w cieście francuskim — dlaczego warto włączyć je do swojego menu? Właściwości szparagów
Szparagi to warzywa sezonowe, które najchętniej kupowane są przez nas w maju oraz czerwcu. To skarbnica cennych składników, takich jak witamina A, C, E, K, kwas foliowy, ale i witaminy z grupy B. Poza tym warzywa dostarczają również składników mineralnych, w tym m.in. potasu, żelaza, cynku miedzi, selenu, wapnia czy fosforu.
Charakteryzowany składnik jest ponadto niskokaloryczny — w 100 g zawiera ok. 20 kcal. Dzięki temu warzywo staje się częstym bywalcem w diecie osób odchudzających się. Szparagi w cieście francuskim przygotowane z odpowiednimi dodatkami tworzą smaczne i zdrowe danie. Przy drobnych modyfikacjach przepis może spodobać się również osobom zabiegającym o zgrabną sylwetkę.
Warto jednak wiedzieć, że mimo wielu zalet i korzyści zdrowotnych, na szparagi powinny uważać osoby borykające się z dną moczanową czy kamieniami nerkowymi. Zawarte w nich puryny wykazują działanie powodujące gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie.
Jak przygotować szparagi w cieście francuskim? Sprawdzone porady?
Do przyrządzenia szparagów w cieście francuskim należy przygotować tylko 4 składniki, mianowicie: szynkę parmeńską, parmezan, ciasto francuskie i tytułowe szparagi zielone. Ser można zamienić na żółty, zarówno w kawałku, jak i w plastrach, wedle uznania kucharza. Włoską wędlinę wolno zamienić np. na gotowaną szynkę. Proces szykowania przekąski nie jest skomplikowany. Po oczyszczeniu szparagów i odłamaniu zdrewniałych końcówek wystarczy wykroić z ciasta francuskiego jednakowe placuszki o kształcie kwadratów, na każdy nałożyć szynkę, łodygi warzywa (układając je w poprzek ciasta), a na koniec posypać całość startym parmezanem. Dalej pozostaje już tylko skleić ciasto i umieścić specjał w nagrzanym piekarniku. Szparagi w cieście francuskim są gotowe po 15 minutach pieczenia.