Szparagi w cieście francuskim, jakich jeszcze nie jadłeś. Sezonowy przepis na prawdziwy rarytas

Szparagi w cieście francuskim
Źródło: Shutterstock/MagdaZarebska

Składniki

Szparagi w cieście francuskim

  • 1 pęczek Zielone szparagi
  • Szynka parmeńska
  • 150 g Ciasto francuskie
  • Parmezan starty

Przygotowanie

  1. 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 220 st. C.

  2. 2

    Przygotuj blaszkę, wykładając ją papierem do pieczenia.

  3. 3

    Arkusz ciasta francuskiego rozwiń na blacie. Jeżeli jest taka potrzeba, delikatnie je rozwałkuj. 

  4. 4

    Pęczek zielonych szparagów opłucz pod bieżącą wodą, pozbądź się zdrewniałych końcówek poprzez odłamanie, a następnie dopraw łodygi warzywa, posypując je czarnym pieprzem mielonym oraz odrobiną soli. Zaraz potem skrop szparagi oliwą z oliwek.

  5. 5

    Z ciasta francuskiego wytnij 6 jednakowych kwadratów, a następnie połóż je na przygotowanej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  6. 6

    Na każdy kwadrat ciasta francuskiego połóż szynkę parmeńską, a w poprzek ulokuj 2 łodyżki zielonych szparagów. Następnie wierzch posyp startym parmezanem (lub serem żółtym).

  7. 7

    Szparagi znajdujące się na środku ciasta francuskiego owiń starannie kawałkiem szynki parmeńskiej, a następnie sklej ciasto, łącząc je pośrodku. 

  8. 8

    Szparagi w cieście francuskim umieść w nagrzanym piekarniku i zapiekaj przez kwadrans. Po 15 minutach przekąska powinna stać się apetycznie rumiana. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też