Tort komunijny z malinami, lekki jak chmurka — tego smaku się nie zapomina!
Jesteś wielbicielem cukiernictwa i z chęcią podchodzisz do próbowania nowych przepisów na wymyślne przyszłości? Jeśli na zadane pytania odpowiedziałeś twierdząco, koniecznie musisz wykonać naszą recepturę na tort komunijny z malinami. To kompozycja idealna, która śni się po nocach. Jeżeli pragniesz sporządzić wyjątkowe ciasto na I Komunię Świętą dla swojej pociechy czy bliskiego krewnego, poniższe wskazówki pozwolą ci przygotować wyśmienity tort, niczym spod ręki doświadczonego cukiernika.
Składniki
Tort komunijny z malinami — biszkopt
- 80 g Mąka pszenna
- 125 g Cukier
- 5 sztuk Jajko
- 20 g Mąka ziemniaczana
Krem śmietankowy
- 500 ml Śmietanka 30%
- 30 g Cukier puder
- 250 g Serek mascarpone
- Kilka kropel Czerwony barwnik spożywczy w żelu
Dodatki — dekoracje
- 240 g Konfitura malinowa
- Maliny
- Mini bezy
- Maliny liofilizowane
Przygotowanie
- 1
Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm. Spód okrągłej formy wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 2
Piekarnik rozgrzej, ustawiając na 170 st. C.
- 3
Do miski wbij jajka, dodaj cukier i miksuj komponenty przez ok. 10 minut.
- 4
Do masy dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Następnie wymieszaj razem, wykonując delikatne ruchy. Uzyskane ciasto przelej do przygotowanej tortownicy.
- 5
Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyłącz kuchenkę i studź biszkopt na kratce. Gdy ciasto ostygnie, odwróć je, wyjmij z tortownicy i podziel na 3 blaty, prowadząc ostrożnie ostrze noża wzdłuż wypieku.
- 6
Jeden blat ciasta pozostaw bez dodatków, a na 2 rozsmaruj konfiturę. Następnie złóż biszkopty, umieszczając blat bez dodatków na samej górze.
- 7
Następnie przystąp do szykowania kremu. Do dużego naczynia dodaj cukier puder, zimny serek mascarpone oraz zimną śmietankę 30%. Komponenty dokładnie wymieszaj, ustawiając mikser na wysokie obroty. Finalnie masa powinna stać się sztywna.
- 8
Powstały krem śmietankowy rozdziel na 3 porcje. Jedna powinna być większa od pozostałych. Umieść ją w cukierniczym rękawie. Drugą porcję kremu wymieszaj z odrobiną czerwonego barwnika, w celu uzyskania różowej masy. Do ostatniej dodaj więcej kropel barwnika — krem powinien mieć intensywniejszą barwę. Następnie kolorowe masy przełóż do oddzielnych rękawów.
- 9
Ciasto składające się z 3 blatów biszkoptu przełóż białym kremem śmietankowym, nie pomijając wierzchu wypieku.
- 10
Następnie, rozpoczynając od dolnej części ciasta, połowę tortu pokryj masą o ciemniejszym kolorze, a zaraz potem, pozostałą partię wypieku pokryj jasnoróżowym kremem. Nałożone warstwy precyzyjnie wyrównaj, posługując się szpatułką.
- 11
Przygotowany tort umieść w lodówce, pozostawiając w chłodzie na parę godzin.
Na koniec, gotowy tort przełóż na paterę i ozdób świeżymi malinami, pokruszonymi bezami, liofilizowanymi malinami i innymi świeżymi owocami. Możesz także udekorować wypiek, dodając cukrowe dekoracje, np. perełki cukrowe
Zobacz także:
Własnoręcznie szykowane wypieki nie mają sobie równych. Jeśli lubisz spędzać czas, tworząc cukiernicze arcydzieła, przepis na komunijny tort z malinami na pewno cię zainteresuje. Deser nie jest trudny do przygotowania, jednak wymaga sporo cierpliwości i precyzji. Podpowiadamy, że tort z malinami nadaje się również na inne okazje, takie jak urodziny czy jubileusze. Dobierz właściwe dodatki i dekoracje, aby stworzyć imponujące ciasto na każdą sposobność.
Zobacz także: Tort komunijny, który będzie smakował każdemu. Sprawdzony przepis
Tort komunijny z malinami — przepis krok po kroku
Po upieczeniu biszkoptu należy przekroić go na 3 blaty, a następnie posmarować konfiturą malinową. Krem składa się ze śmietanki 30%, serka mascarpone i cukru pudru. Składniki zmiksuj, a po otrzymaniu sztywnej masy podziel ją na 3 części. Pierwsza (najpokaźniejsza) potrzebna jest do przełożenia całego tortu. Nie dodaje się do niej żadnych dodatków. Do pozostałych 2 porcji należy dodać czerwony barwnik spożywczy, tworząc jasnoróżową i ciemnoróżową masę.
Wykładając kolorowe kremy na ciasto można stworzyć efekt ombre. Nie jest to trudne — zacznij od dołu, rozsmarowując ciemniejszy krem, a drugą połowę pokryj jasnoróżową masą. Schłodzony tort udekoruj wedle własnego pomysłu. Podpowiadamy, że rozkosznie prezentują się świeże i liofilizowane maliny, mini bezy oraz inne dary natury, np. borówki amerykańskie czy kawałki fig. Polecamy wykorzystać także cukrowe dekoracje komunijne, które podkreślą charakter święta.