Tort komunijny z malinami, lekki jak chmurka — tego smaku się nie zapomina!

Tort ombre z malinami i świeżymi owocami
Źródło: Shutterstock/TorriPhoto

Składniki

Tort komunijny z malinami — biszkopt

  • 80 g Mąka pszenna
  • 125 g Cukier
  • 5 sztuk Jajko
  • 20 g Mąka ziemniaczana

Krem śmietankowy

  • 500 ml Śmietanka 30%
  • 30 g Cukier puder
  • 250 g Serek mascarpone
  • Kilka kropel Czerwony barwnik spożywczy w żelu

Dodatki — dekoracje

  • 240 g Konfitura malinowa
  • Maliny
  • Mini bezy
  • Maliny liofilizowane

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj tortownicę o średnicy 22 cm. Spód okrągłej formy wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Piekarnik rozgrzej, ustawiając na 170 st. C.

  3. 3

    Do miski wbij jajka, dodaj cukier i miksuj komponenty przez ok. 10 minut.

  4. 4

    Do masy dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną. Następnie wymieszaj razem, wykonując delikatne ruchy. Uzyskane ciasto przelej do przygotowanej tortownicy.

  5. 5

    Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 35 minut. Gdy upłynie wskazany czas, wyłącz kuchenkę i studź biszkopt na kratce. Gdy ciasto ostygnie, odwróć je, wyjmij z tortownicy i podziel na 3 blaty, prowadząc ostrożnie ostrze noża wzdłuż wypieku.

  6. 6

    Jeden blat ciasta pozostaw bez dodatków, a na 2 rozsmaruj konfiturę. Następnie złóż biszkopty, umieszczając blat bez dodatków na samej górze.

  7. 7

    Następnie przystąp do szykowania kremu. Do dużego naczynia dodaj cukier puder, zimny serek mascarpone oraz zimną śmietankę 30%. Komponenty dokładnie wymieszaj, ustawiając mikser na wysokie obroty. Finalnie masa powinna stać się sztywna. 

  8. 8

    Powstały krem śmietankowy rozdziel na 3 porcje. Jedna powinna być większa od pozostałych. Umieść ją w cukierniczym rękawie. Drugą porcję kremu wymieszaj z odrobiną czerwonego barwnika, w celu uzyskania różowej masy.  Do ostatniej dodaj więcej kropel barwnika — krem powinien mieć intensywniejszą barwę. Następnie kolorowe masy przełóż do oddzielnych rękawów.

  9. 9

    Ciasto składające się z 3 blatów biszkoptu przełóż białym kremem śmietankowym, nie pomijając wierzchu wypieku.

  10. 10

    Następnie, rozpoczynając od dolnej części ciasta, połowę tortu pokryj masą o ciemniejszym kolorze, a zaraz potem, pozostałą partię wypieku pokryj jasnoróżowym kremem. Nałożone warstwy precyzyjnie wyrównaj, posługując się szpatułką. 

  11. 11

    Przygotowany tort umieść w lodówce, pozostawiając w chłodzie na parę godzin.

     

    Na koniec, gotowy tort przełóż na paterę i ozdób świeżymi malinami, pokruszonymi bezami, liofilizowanymi malinami i innymi świeżymi owocami. Możesz także udekorować wypiek, dodając cukrowe dekoracje, np. perełki cukrowe

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też