Pasztet warzywny — przepis na wegetariański przysmak

Pasztet warzywny
Źródło: GettyImages

Składniki

Pasztet warzywny

  • 2 sztuki Marchew
  • 2 łodygi Seler naciowy
  • 1 sztuka Por
  • 2 sztuki Pietruszka
  • 3 łyżki Sos sojowy
  • 0.7 Szklanka Kasza jaglana
  • 2 sztuki Liście laurowe
  • 1 łyżeczka Suszona pietruszka
  • 1 szklanki Orzechy laskowe
  • 1 Szczypta Gałka muszkatołowa
  • 2 ziarna Ziele angielskie
  • 0.5 Łyżeczka Lubczyk suszony
  • Sól
  • 0.5 Łyżeczka Tymianek
  • Pieprz czarny mielony
  • 1 łyżeczka Suszony majeranek
  • 100 ml Olej roślinny

Przygotowanie

  1. 1

    Starannie umyj pora i pokrój go w cienkie plasterki.

  2. 2

    Rozgrzej olej, a tłuszcz nabierze odpowiednią temperaturę, dodaj pokrojone kawałki pora, wraz z przyprawami — liśćmi laurowymi oraz zielem angielskim. Smaż składniki, do momentu zeszklenia pora. 

  3. 3

    W międzyczasie obierz pietruszki oraz marchewki, a następnie zetrzyj warzywa.

  4. 4

    Łodygi selera naciowego opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki.

  5. 5

    Obierz czosnek i pokrój go drobno. 

  6. 6

    Kiedy plasterki pora będą już miękkie, wyjmij z garnka przyprawy i wrzuć przygotowane jarzyny — starte marchewki i pietruszki, czosnek oraz kawałki selera naciowego. Zmniejsz moc palnika i duś podane składniki przez kwadrans. Jarzyny powinny być miękkie.  

  7. 7

    Ugotuj kaszę jaglaną, podążając za wskazówkami opisanymi na opakowaniu produktu.

  8. 8

    Orzechy laskowe posiekaj na drobne kawałki.

  9. 9

    Nagrzej piekarnik do temperatury 200 st. C. Przygotuj również keksówkę o wymiarach 30 × 12 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia.

  10. 10

    Po 15 minutach smażenia składniki umieść w większej misce. Następnie połącz je z kaszą jaglaną, dodaj olej, sos sojowy, majeranek, suszoną pietruszkę, gałkę muszkatołową, tymianek, lubczyk, czarny pieprz mielony i sól. Do naczynia wrzuć również posiekane orzechy laskowe. Całość zblenduj na gładko i umieść w przygotowanej wcześniej keksówce.

  11. 11

    Pasztet warzywny włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 45 minut. W zależności od posiadanej kuchenki czas może ulec zmianie. Kontroluj stopień wypieczenia, zwracając uwagę na wygląd górnej części pasztetu. Przed wyciągnięciem wierzch przysmaku powinien przybrać apetycznie złotego koloru.

  12. 12

    Gotowy pasztet warzywny powinien studzić się kilka godzin. Gdy wystygnie pokrój go w plastry i zajadaj z ulubionymi dodatkami. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też