Ekspresowe pączki z serka homogenizowanego, które znikają w mgnieniu oka

Pączki z serka homogenizowanego
Źródło: GettyImages

Składniki

Pączki z serka homogenizowanego

  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 300 g Serek homogenizowany waniliowy
  • 1 Szczypta Sól
  • 2 sztuki Jajko
  • 250 g Mąka pszenna
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    W misce umieść sól, mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia i starannie wymieszaj podane produkty.

  2. 2

    Następnie do miski z suchymi składnikami wbij jajka i dodaj serki waniliowe, po czym ponownie mieszaj całość, do chwili otrzymania jednolitej masy. Gotowe ciasto na pączki powinno być gęste i klejące.

  3. 3

    Na patelni z wysokim rantem rozgrzej olej rzepakowy. 

  4. 4

    Dłonie natłuść olejem rzepakowym, następnie odmierz porcję ciasta i uformuj z niego okrągły kształt mini bułeczki. Tak przygotowane pączki z serka homogenizowanego kładź na rozgrzanym oleju i smaż do chwili zarumienienia. 

  5. 5

    Złociste mini pączki serowe z serkiem homogenizowanym wyciągaj z tłuszczu za pomocą cedzakowej łyżki i układaj na ręczniku papierowym. Taki zabieg pozwoli odsączyć nadprogramową część tłuszczu. Gotowe pączusie warto jeszcze obtoczyć w cukrze cynamonowym lub delikatnie oprószyć cukrem pudrem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też